Ahogy beköszöntenek az első napsugarak és nyitnak a strandok, szeretnénk mihamarabb csokibarna színt ölteni, csakhogy a bőrgyógyászok óva intenek az intenzív napozástól – pláne a nagyon világos bőrűeket –, bőrünk korai öregedése mellett, mindenféle rosszindulatú betegséggel riogatva. Sajnos igazuk van, mostanában a napsugárzás fokozott UV- (ultraviola) tartalma miatt sokkal nagyobb a veszély, mint mondjuk nagyanyáink idejében. Akkor hát mit tegyünk, vásároljunk drága, márkás, nagyfaktorú fényvédő krémeket? Ez sem haszontalan, legfeljebb jócskán meghosszabbodik alkalmazása miatt az óhajtott barnaság elérésének ideje. Azt már sokszor hallottam, hogy lehet napozás előtti időszakban b-karotint szedni, és ott van a sárgarépalé is, valamint emlékszem, hogy Amerikában én is hányszor indultam el a strandra a kis baby répa (készen kapható, nyers, előre pucolt és tisztított) zacskós csemegémmel. Melyet egy jó könyv olvasása mellet nassoltam el a vízparton.

Csokibarnán tavany nyáron:)

Most azonban, egy egyszerű és olcsó házi módszerről hallottam, melyet barátnőm osztott meg velem, és ő esküszik rá. (Még csak turmixgép, sem szükséges hozzá, megteszi egy almareszelő is.) Már alig várom, hogy kipróbáljam én is. Gyorsan és egészségünk veszélyeztetése nélkül lehet kellemes barna színre szert tenni! Leírom a hozzá szükséges receptet:

• végy 20 deka répát
• reszeld le (lehet előre reszeltet is kapni csomagban)
• adjál hozzá csipetnyi édesítőt ízlés szerint
• csavarj rá egy fél citromot
• ha kész, tárold a hűtőben
• naponta fogyassz ebből a répasalátából 2-3 púpos evőkanálnyit.

Egy hét ilyen kúra után, bátran kimehetsz a napra, mondjuk másfél órára (lehetőleg ne délben), nem fogsz leégni, csak világosbarnára lesülni. Később lehet a napozás időtartamát fokozni. Barátnőm is így tett, és őt magát is meglepte a pozitív eredmény. Megkérdeztük orvosismerősünket, mi ennek a csodának a magyarázata.

Elmondta: a répa bőséges béta-karotin tartalma A-vitaminná alakul a szervezetben, ez pedig segíti a bőr mindenkori regenerálódását és véd a káros napsugarak (ultraviola) ellen. A karotionidok fejlesztik a bőr leégés elleni immunitását, a C-vitaminban gazdag citromlével együtt az antioxidáns tartalom miatt támadják a napsugárzás hatására kialakuló úgynevezett szabadgyököket. Hosszabb távon a bőr öregedését, a ráncok és pigmentfoltok keletkezését is fékezik.

Mint minden „gyógyszernek”, a répának is lehet mellékhatása. Vigyázzunk, mert mértéktelen fogyasztása kissé elsárgíthatja a bőrt, vagyis sárgásbarnák leszünk a napozástól. Na csajok, ha minden igaz, jövő héten már 26 fokok lesznek, tehát ideje kipróbálnunk a receptet, és elkezdeni a kúrát!

Fotó: pinterest, saját instagram