Egyrészt a női szervezetben fennálló ösztrogén-tesztoszteron egyensúly nem teszi lehetővé, hogy testépítő férfiakat megszégyenítő izomzatot építsünk néhány hét alatt, másrészt az igazán nagy izomzat eléréséhez éveken át tartó rendszeres edzés és nagyon szigorú étrend szükséges. Természetesen mindenkinek olyan mozgásformát érdemes végezni, amiben örömét leli, ugyanakkor ha formás alakot szeretnél, érdemes megfontolni, hogy a hét 1-2 napján búcsút ints a futópadnak. Íme 5+1 érv, ami után remélhetőleg Te is kedvet kapsz a súlyzós edzéshez:

1. Ha formás testet szeretnél, nem elég csak kardiózni

Sok nő esik abba a hibába, hogy a konditeremben hosszú hónapokon át kizárólag kardió edzést végeznek. Természetesen a kardiónak, tehát bármilyen aerob edzésformának megvannak a maga előnyei: zsírégetés szempontjából ideális és kiválóan növeli az állóképességet is. Ugyanakkor ha csak kardiózol és közben nem végzel erősítő edzéseket, akkor bár fogyni fogsz, az izomzatod nem fog növekedni (illetve ha túlzásba viszed még csökkenhet is). Így ahelyett, hogy formás és szálkás lennél, úgynevezett „skinny fat” testalkatot fogsz elérni: vékony leszel, de a testtömeged jelentős részét zsír fogja kitenni.

2. A súlyzós edzés utóégető hatása

Egy helyesen kivitelezett súlyzós edzés utáni 24-48 órában az izmaid kalóriát égetnek. Ez az utóégető hatás sokkal magasabb, mint aerob edzésnél. A nagy súlyokkal végzett edzés során az izmaidon mikro szakadások keletkeznek. Ahhoz, hogy a szervezet ezeket helyreállítsa, energiára van szüksége. Ez az izomtömeg növekedésének az alapja is. Az izmaid növekedése azt is eredményezi, hogy megnövekszik az alapanyagcseréd (Basal Metabolic Rate). Ennek egyik pozitív következménye, hogy többet ehetünk anélkül, hogy elhíznánk.

3. Az megfelelő edzés javítja a csontsűrűséget

Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgást végző egyének vérében jelentősen megnövekszik a csontképzésre ható anyagok mennyisége.1 Ez a nőknek különösen jó hír, hiszen 45 év felett az osteoporosis, tehát a csontritkulás már népbetegségnek számít. Ugyanakkor az Experimental Gerontology2 című orvosi szaklapban 2011-ben megjelent cikkben azt is leírják, hogy bár az aerob edzés pozitív hatással van a szív- és érrendszer állapotára, nem befolyásolja érdemben a csontsűrűséget. Így mindenképp érdemes néha súlyzót ragadni!

4. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Az American Diabetes Association oldalán megjelent publikációban leírták3, hogy a rendszeresen végzett aerob testmozgás és erősítő edzés bizonyítottan képes növelni a szervezet inzulin érzékenységét. Így ha rendszeresen mozgunk, kisebb az esélye, hogy cukorbetegek legyünk.

5. Javítja a testtartást és csökkenti a derékfájást

Az ülőmunkát végzők körében különösen gyakori a rossz testtartás és a derékfájás. A rendszeresen végzett erősítő edzések- és különösen az ún. mélyizmok erősítése- hatékonyan képes csökkenteni a derékfájást és a tartóizmok megerősödésével a testtartás is jelentősen javul.

+1 Magabiztossá tesz

Minden edzésen saját magaddal versenyzel és edzésről edzésre egyre erősebb leszel. Rájössz, hogy olyan dolgokra képes a tested, amiről addig nem is álmodtál. 1 hónap elteltével elkezded észrevenni magadon a változást, 2 hónap múlva, pedig a környezeted is megjegyzi majd, milyen jól nézel ki. De ami még fontosabb, hogy belül is pozitív irányba változol: sugározni fog belőled a magabiztosság. Ne feledd: a jó külső semmit sem ér, ha belül nem vagy elégedett saját magaddal!

 

1 https://www.wissenschaft-aktuell.de/artikel/Wie_Kraft__oder_Springtraining_die_Knochendichte_verbessert1771015590340.html

2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0531556511000556

3 https://care.diabetesjournals.org/content/29/8/1933