Magyarország bővelkedik látványos túraútvonalakban, így mindenki megtalálhatja számára a legideálisabbat. Ha kirándulni megyünk van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy kezdő túrázóként se érhessen Titeket meglepetés.

1. Öltözz rétegesen!

Az öltözet kiválasztása során érdemes két dolgot szem előtt tartani: a ruházatunk legyen vízálló, ugyanakkor biztosítson megfelelő szellőzést. Ősszel nagyon gyorsan változhat az időjárás, így legalább kettő, de inkább három réteg ruhát viseljünk! A külső réteg lehet egy vízálló dzseki, a belső pedig egy nedvességet elvezető aláöltözet. A kettő között pedig viseljünk polar pulcsit!

2. Válaszd ki a megfelelő cipőt!

Ha kedved támad kipróbálni a túrázást, még nem kell egyből a legdrágább túracipőt megvásárolnod. Elég egy vastagabb talpú sportcipő, ami megfelelően tartja a bokád. Hosszabb távon azonban érdemes beruházni egy minőségi bakancsba. Ezek speciális kialakítású talprésszel rendelkeznek, ami sokkal jobb tapadást biztosít, mint egy egyszerű sportcipő. Egy túrabakancs akár 30-40 ezer forintba is kerülhet, de leárazások során jóval olcsóbban is megcsíphetjük.

3. Tervezd meg az útvonalat!

Mielőtt nekivágsz a természetnek, érdemes átgondolni, hogy pontosan merre is akarsz menni. Ha nem ismered ki magad az erdőben és nem tudod, mikor melyik turista jelzést kell követned, tapasztalatlan túrázóként könnyen eltévedhetsz. Éppen ezért mindenképp vigyél magaddal tárképet. Ha nem akarsz papír alapú térképpel bajlódni, ma már számos telefonra letölthető alkalmazás közül válogathatsz, melyek konkrét túra útvonalakat is tartalmaznak. Az egyik legjobban használható a Maps.me, melynek segítségével a térképeket offline módban is tanulmányozhatod. Ugyanakkor vésztartaléknak érdemes magunkkal vinni egy hagyományos térképet, ha tönkremenne vagy lemerülne a telefonunk.

4. Figyelj a megfelelő energia- és folyadékpótlásra!

Mivel a túrázás kemény fizikai teljesítmény, fontos, hogy ilyenkor se feledkezz meg a megfelelő folyadékpótlásról! Kerüld a cukros, szénsavas üdítőket, melyek bár finomak, mégsem oltják igazán a szomjat. Helyette vigyél magaddal tiszta vizet, esetleg izotóniás italt!
​Étel gyanánt vihetsz magaddal müzli szeletet, banánt vagy teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvicset, melyek egész napra megfelelő energiát biztosítanak.