A szépség relatív, szubjektív... mindenkinek más az ízlése. Azonban minden kornak vannak szépségideáljai... És hogy ez mitől függ?

„Bezzeg régen a molett volt a divat, a férfiak valójában ma is azt szeretik, ahol van mit fogni” szól a kissé faragatlan érvelés.

„ A manökenek csontsoványak, szóval az a trendi, fogyni kell” állítják mások.

„A túl izmos nem nőies, én nem fogok súlyzózni, nem akarok férfiasan kigyúrt lenni”, ez is ismert vélekedés.


Mi az igazság?

SZÉP az, ami EGÉSZSÉGES! 

A tudomány szerint, a fajfenntartó ösztön és az evolúció következtében az ember ösztönösen azt a párt keresi magának, aki leginkább életképes, azaz a legegészségesebb. Ám, minden korban más volt az életképesség jellemzője!

Az ókorban, mikor a háború kézitusával zajlott, a kisportolt, karcsú és izmos test volt az ideális (lásd a görög szobrokat).

A középkorban a kövérség a gazdagságot, jólétet jelezte, azt, hogy az illető nem éhezik. Mivel számos járvány pusztított, aki rendelkezett némi túlsúllyal, annak több esélye volt a túlélésre, a telt idomokat tartották szépnek.

Lásd a barokk mester, Rubens festményeit. Modelljeit manapság szigorú diétára kötelezné bármely belgyógyász szakorvos!

A 20. századi világháborúk alatt az erős férfi és a gyerekszülésre alkalmas, teltkarcsú, homokóra alkatú nő volt divatos (pótolni kell majd a háborúban elesetteket).

És elérkeztünk a mai jóléti társadalomba. Mikor a kövérség egyenlő a szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel, nők esetében kiderült, hogy a háj nehezíti a szülést…
Mivel nem éhezünk (sőt!), és már egyáltalán nem mozgunk (mindenhol ülünk: otthon, munkában, autóban), az elhízásnak súlyos egészségkárosító, az életet megrövidítő hatása van.

Ezért inkább a karcsú, feszes test a trendi, hiszen ez jelképezi, hogy az illető egészséges, fitt, azaz képes a túlélésre. A mai körülmények között a sportos karcsúság azt sugallja: az illető nem tohonya, nem beteges, kitartó, erős, életrevaló.
Egyszóval: mindig az a szép, aki az adott kor körülményei szerint, láthatóan a legegészségesebb!

Bár kinek-kinek más jelentheti a szépet, a lényeg, hogy egészséges és erős legyél – azt mindig, mindenki vonzónak fogja találni!