A stria először vöröses-lilás csíkok formájában jelentkezik, majd az idő előre haladtával elkezd világosodni és fehér színűvé fakul. A problémát a bőr megnyúlása okozza, és a legtöbb esetben csípőn, combon, hason valamint a melleken fordul elő.

Kiváltó okai között elsősorban a hízást és fogyást említhetjük, amit köszönhetünk a fogyókúrának, testépítésnek vagy terhességnek is.

Ismertebb nevén terhességi csíkként is emlegetik, hisz a kötőszövet túlzott megterhelése, majd szakadása váltja ki.

A jelenség örökölhető, így aki anyai ágon már szembesült a problémával, annak ajánlott fokozottan törődni a megelőzéssel is.

1-2 tipp a feszes bőrért:

Bár a striákat teljesen eltűntetni csak plasztikai úton tudjuk, a makacs csíkok elhalványításáért mi magunk is sokat tehetünk, ha megfogadjuk a következő praktikákat:

• Óvakodjuk az úgynevezett Jojo-effektustól, azaz a hirtelen súlyvesztéstől vagy súlygyarapodástól. Ezzel szervezetünk alkalmazkodóképességét is javíthatjuk.
• Ha babát várunk, már a kezdeti szakaszban használjunk a striák kialakulása elleni krémet. Ez a módszer tini korban is ajánlott, hiszen a fiatal lányok ilyenkor is hajlamosak a fogyásra illetve a hízásra egyaránt.
• Alkalmazzunk a testünkön olyan testápoló krémeket, amelyek lenolajat, mogyoró olajat vagy kökény olajat tartalmaznak.
• Fogyasszunk naponta minimum 2-3 liter folyadékot, lehetőség szerint víz formájában, valamint együnk friss és nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Vigyünk be a szervezetünkbe minél több tojást, tengeri halat és teljes kiőrlésű gabonaterméket.
• Bőrünk feszességén sokat javíthatunk, ha fürdés közben hideg-meleg zuhanyt alkalmazunk a testünkön, sőt így még a vérkeringésünket is fokozhatjuk.

Ha stria elleni krémet szeretnénk kipróbálni, nem kell egyből a drága, reklámozott termékekhez nyúlni, otthon is keverhetünk magunknak hatásos kencét: Gőz fölött olvasszunk fel egy kis mandulavajat, adjunk hozzá egy pár csepp mandulaolajat, narancs illóolajat és egy evőkanál ricinust.

 

Ha igazán hatékony és látványos eredményt szeretnénk elérni a már jól megszokott testtekercselésen kívül lézeres eljárást is a rendelkezésünkre áll, de ez csak abban az esetben lehet segítségünkre, ha a csíkok még kezdetlegesek és vékonyak, mert ezek még jobban reagálnak a kezelésre.

Mivel a stirák elsősorban a terhességgel függnek össze, sok anyuka megbélyegezve érzi magát a csíkjai miatt, és hogy a bőrük állapota már nem olyan, mint a babavárás előtt volt.

Nemrégiben egy kanadai anyuka tett közzé a terhességi striákkal borított hasáról egy képet a Facebookon, és mesélte el szomorú történetét, mikor is egy strandolás alkalmával fiatalok tettek megalázó megjegyzéseket a testére.


„Sajnálom, hogy a hasam nem lapos és feszes. Sajnálom, hogy striák borítják. Azt viszont NEM sajnálom, hogy a testem világra hozott és táplált 5 egészséges, okos és csodálatos gyermeket. Sajnálom, hogy a 33 évem és az 57 kilóm látványával megbántottalak titeket, amire ti gúnyolódással, mutogatással reagáltatok. Én azonban felszegtem a fejemet, úgy tettem, mintha nem sértettetek volna meg, a hazaúton azonban végig sírtam a kocsiban. Köszönöm, hogy tönkretettétek a napomat! Az olyan emberek, mint ti, teszik a világot gyűlöletessé. Nem tudok segíteni, csak sajnálom azt a nőt, aki egy nap a ti gyerekeiteket szüli majd meg, és válik undorítóvá a ti szemetekben, mivel a teste jócskán megváltozik a terhesség és a szülés nyomán. Csak remélni tudom, egy nap belátjátok, hogy a hegeim olyanok, amire büszkének kell lenni, nem pedig szégyellni valók"- írta le őszintén érzelmeit az ötgyermekes anya.

Nem ez volt az egyetlen közösségi médiában történő kampányolás.

Két buzgó amerikai édesanya elindított az Instagramon egy oldalt, ahol művészi fekete-fehér fotókat tesznek közzé-nem csak-terhességi striákkal borított testrészekről. 

„Érdekes, hogy mindenféle típusú nőnek vannak striái, nekem is, már tinédzserkorom óta” – nyilatkozta az oldal egyik alapítója, aki azt is elárulta, hogy vékony testalkatának köszönhetően felöltözve senki nem mondaná meg róla, hogy striák találhatók a bőrén.

Az oldal a Love Your Lines nevet kapta, és azzal a céllal indult útjára, hogy a női testet ünnepelje, amely független súlytól, életkortól, valamint attól, hogy az illető szült-e már gyereket vagy sem. Az oldal sajnos azóta valamiért nem elérhető, viszont a #loveyourlines hashtag alatt szuper fotókat lehet fellelni. 

 

Shimmer on baby, you are beautiful. Serious inspo right here. #Loveyourlines

F I L T H T A N ™ (@filthtan) által megosztott bejegyzés,

 

I've learned how to fall in love with my stretch marks everyday. ???? Top : @baeshop_mru #loveyourlines

CoralieMk (@makuna.matata) által megosztott bejegyzés,