Kislányként arról álmodoztam milyen lesz majd nőnek lenni. Belebújtam édesanyám tűsarkú cipőjébe, felvettem a legszebb ruháját, magamra aggattam az ékszeres dobozban lapuló kincseket és persze ott volt az elmaradhatatlan vörös rúzs is. Legtöbbször túlzásba esve, mint karácsonyfa díszelegtem a tükör előtt elismerő, széles mosollyal gyermeki arcomon.

Az esküvőkön ámulva néztem a menyasszonyokat, mert volt bennük valami megfoghatatlan és leírhatatlan báj, egy csodás erő ami a pompás ruha alatt lapult. Csakhogy az igazi nő titka nem merül ki a külső megjelenésben. Tudom, első hallásra furcsán hangzik, de már gyerekkorunkban megkaptuk az összes kulcsot, hogy a bennünk rejtőző igazi nőt felfedezhessük és kiengedhessük. De mielőtt kitérnék erre, haladjunk sorjában. Lássuk, hogy mitől lesz nőies egy nő. Számtalan felmérést végeztek ezzel kapcsolatban.

Az egyikben például az erősebbik nem tagjait faggatták ki arról, hogy számukra mi a legvonzóbb egy nőben. A végeredmény meglepő volt. Nőként azt gondolnám, hogy egy bájos arc, tüzes szemek, húsos ajkak vagy a tökéletes és ellenállhatatlan formák azok, amikkel mi nők megbabonázhatjuk a férfiakat. Az első és legtöbb voksot kapott szempont azonban a magabiztosság volt. Ezt, sorban a szemkontaktus és a mosoly követte.

Vagyis hiszem, hogy lehetsz a világ legkáprázatosabb ruhájában, nézhetsz ki úgy, mint egy díva, mindez mit sem ér ha félénk nyusziként sompolyogsz benne.

Gyerekkorunkból talán ismerősek a következő mondatok: - Húzd ki magad! Szépen, egyenes háttal ülj! - Nézz a szemembe ha hozzád beszélek! - Légy kedves, mosolyogj! De nem csak a viselkedésmintát és illemtudást csepegtették belénk. Te mivel játszottál szívesen gyermekkorodban? Szeretted a főzőcskés játékot? Vagy inkább babával játszottál? Építőkocka vagy puzzle? Gondoljunk csak bele hány szerepbe éltük bele magunkat nap mint nap? Anélkül hogy tudatában lettünk volna, folyton a nagybetűsre készültünk azzal, hogy másoltuk amit a felnőttektől láttunk. Hová tűnt az a vállalkozó kedvű, bátor, álmodozó és kreatív kislány? Felnőtt. Igaz. De közben el is veszett. A társadalom által felállított rosták apró lyukain sajnos nem jutottak át a valódi értékek, amik igazi nővé tesznek egy nőt. Kezdd hát azzal, hogy megismered és elfogadod azt a csodálatos és egyedi lényt aki benned él! Keresd meg a rég elfeledett kislányt aki a tükör előtt állt csillogó szemekkel, emelt fővel, önbizalommal és elégedettséggel telve! Én már megtaláltam. Most Te jössz, segítek! Hogy hogyan? Következő bejegyzésemből ez is kiderül.

Larion Zoé