Hová igyekszik oly türelemmel ez a sok nő, divatos szakácskönyvet osztogatnak itt, esetleg „esemény utáni” bombabiztos új csodaszert? Az Eurocenter emeletén a minap tömött sorokban várakozók egy csajos buli ígéretével felforrósított, önmagában is szokatlan témájú filmre voltak kíváncsiak, de nagyon. Belépés kizárólag hölgyeknek, szigorúan 18 év fölött!

A hollywoodi bombaként robbanó, A szürke ötven árnyalata című mozi az itteni premier rendezőinek hála, nem csupán a filmélménnyel varázsolt el, hanem egy meglepetésekkel teli, szexi élő show részese lehetett mindenki.

Úgy kezdődött, hogy amint beporoszkáltam a mozi előterébe, szexi, félmeztelen hosztok siettek felém, akik nem mellesleg a Mr Fit döntősei, gyümölcsös koktélt – a kocsival érkezett hölgyeknek alkoholmenteset – kínálva. Aki akart, az udvarias és készséges, felül stílszerűen csak szürke nyakkendőt viselt pasik szoros társaságában fényképezkedhetett is akár. Többen akartak, rögtön megadva a buli kezdetének fűszeres feelingjét.

Amint elhelyezkedtünk a moziteremben, nem akármilyen élő show vette kezdetét. Hogy hangulatilag előkészítsen a filmre, Pirner Alma a szexuális fétisek fülledten zártkörű világába vezette be a csajos publikumot. Meghatározta a Dominák, illetve az Alárendeltek helyzetét, jogait, viselkedéskulturáját. Majd a tortúrák szobájának olyan tárgyaival ismerkedtünk meg, mint a csuklóbilicsek, lábterpesztők, feszítő keretek és ketrecek vagy a náspángoló pálcák meg a gyönyörkerék. Hogy az előadás minél szemléletesebb legyen, azt nem csupán a vetített képek szolgálták, hanem élőben mutatta be két elkötelezett hölgy, mit lehet művelni köteleikkel, milyen praktikákkal lehet a kiszolgáltatottságra vágyó felet alaposan összebogozni.

Az élőshow koronája Mr. Grey dinamikus és látványos chippendale jelenete volt, melynek markáns előadója a közönség soraiból is bevont egy-egy abszolút civil résztvevőt a produkcióba, ami a nézőtér újabb felhördüléseire adott alkalmat. Majd elfelejtettem, volt tombolasorsolás, melyet az elbűvölő Kis Hegedűs Réka pontifikált. Az értékes nyeremények ismertetése további élénk tetszés nyilvánítást gerjesztett, mivel sokféle illetlen eszköz talált gazdára. Utána az est szervezője a Beautyrobic kisfilmje volt látható, ahol mindenki megismerhette, milyen egy igazán nőies, szexi, de kemény sport a 21. században! Szóval mindenki rendesen begerjedt velem együtt, várva, hogy megjelenjen a vásznon a film főcíme.

Mielőtt viszont magáról a filmről szót ejtenék, annyit elárulok, a zajos sikert aratott előzetes „beavató” műsor, a The Movie Show szlogenű sorozat első – ha úgy tetszik, kísérleti – állomása volt, mely két ismert kreatív hölgy, Békési Brigi és Kis Hegedűs Réka ötletéből eredt. Azt ígérik: folyt köv! Vagyis, a nagyobb durranást jelentő mozik esetében olyan filmbemutatókat kívánnak szervezni, amelyeken változatos és más-más meglepetésekkel szolgáló show vezeti fel az előadást.

Nos, hát maga a mozi. Jól kezdődött. Egy elfogódott, zavarban lévő egyetemista lány – a szó szoros értelmében – beesik az ajtón, hogy interjút készítsen a tanulóköri diákújság számára a félelmetesen fagyos és fölényes nagyvállalkozóval, aki főiskolája mecénása. Briliáns felállás, mi lesz még ebből, ha alaphangon ilyen kemény a start – gondoltam. Aztán, ahogyan teltek a félórák, s egyre hosszabban vergődtünk a két hős minden drámai ívet vagy a legelemibb lélektani és tárgyi logikát is nélkülöző kapcsolatának kátyúiban, elhatalmasodott rajtam a szürke unalom. Pedig Jamie Dornan valóban jóképű fickó, kockahasa engem is rabul ejtett, Dakota Johnson pedig két elfeneklése között és alatt mindent megmutatott magából, ami csak a 18-as karikába belefért. Nem segített sokat az ügyön a már-már infantilisan feltranszformált luxuskörnyzet. (Kézenfogva végigvezeti a csajt domináns pasija a földalatti garázson, sportcupé, SUB, crossover, sportsvan dögivel, „melyik a tied” érdeklődik a lány. „Mind!”) Az sem volt elég, hogy lényegileg egy szado-mazo pornó hollywoodilag rózsaszínűsített és felhabosított változatát tálalta fel a rendező. Aki – ez tényleg érdekes – egy középkorú hölgy: Sam Taylor-Johnson.

Az ugyancsak női író E. L. James regénytrillógiája – amely a film alapját adta – az elmúlt idők frenetikus bestsellere, 51 nyelvre fordították le. Azt tudom ajánlani, inkább olvassátok el a könyvet. Vagy menjetek el mégis a moziba, de csak akkor, ha még az olvasás előtt vagytok! Akkor bizonyára szórakoztatni fog. Azokat a károgásokat pedig, hogy itten a családon belüli erőszak propagálásáról lenne szó – felejtsétek el. Hülyeség. Ez csak mese, szórakoztatás, egy film, aminek lesznek lelkes hívei és szorgalmas ledorongolói. Van, akinek az érzelgős romantika, van, akinek a brutálisabb szexuális kapcsolat jön be.

Hogy nekem melyik, azt most nem árulom el!

Galéria(fiúk)
Fotók: Vajda János, Miletics Dezső, Neményi Márton