A chia mag az egyik legkeresettebb superfood a piacon. Amellett, hogy teljes értékű növényi fehérjeforrás, gazdag telítetlen zsírsavakban, kalciumban, foszforban és cinkben is. Magas rosttartalommal bír, hosszú ideig teltségérzetet biztosít és hozzájárul a koleszterin szint csökkentéséhez. Nemhiába nevezték tehát az aztékok a chia magot a futók eledelének. A legenda szerint, mielőtt a hírnökök hosszabb útra indultak, 2 marék chia magot fogyasztottak el, amely elgendő energiát biztosított számukra.
kcal | 486kcal |
fehérje | 16,5 g |
zsír | 30,7 g |
szénhidrát | 42,1g |
-melyből cukor | 0 g |
A chia mag viszonylag semleges íze teszi lehetővé a növény sokoldalú felhasználását. Fogyaszthatjuk zabkására szórva, kenyérbe sütve vagy készíthetünk belőle granolát és chia pudingot. Az utóbbi azért nagyon egyszerű, mert a magok rengeteg vizet képesek megkötni, így főzés nélkül, percek alatt elkészíthetjük az egészséges desszertet.
Csupán 3 hozzávaló szükséges hozzá:
• chia mag
• kókusztej (más növényi tejjel is helyettesíthető)
• méz (helyettesíthető juharsziruppal, eritrittel vagy kókuszvirágcukorral)
A tökéletes állag eléréséhez az első lépés a megfelelő chia- tej arány eltalálása. Puding szerű állagot akkor kapunk ha kb. fél bögre tejhez 2 ek. chia magot keverünk. Ezután édesíthetjük a pudingot. Ez teljes mértékben ízlés kérdése. Ha édesebb desszertet szeretnénk tehetünk bele akár lekvárt is.
Az elkészült keveréket tegyük egy éjszakára (de legalább 3-4 órára) hűtőbe. Ha kellően megszilárdult, díszíthetjük friss és aszalt gyümölcsökkel, magvakkal és mogyoróvajjal is.
2 ek. chia mag kb.140 kalóriát, 4 g fehérjét és 11 g rostot tartalmaz, így tökéletesen beilleszthető minden fogyni vágyó étrendjébe.