Pilissy Erika az RYB Sportegyesület trénere és egy személyben elnöke. Az ember hozzászokott, hogy aki edző, legyen bár csaj, bizony szálkásan domborodnak az izmai, akinek pedig bejött a siker valamilyen saját projektben, azt többnyire szétfeszíti a büszke önelégültség. Ehhez képest Erika filigrán, kedves lány, nagyokat kacag, s nyilvánvaló határozottságát természetes szerénységgel palástolja.

Áruld el, mit rejt ez a három furcsa betű RYB, ami tevékenységed brandje?

– Recharge Your Batteries, azaz: Töltődj fel! Tömörítve az, amit egyesületünk nyújtani tud annak, aki megtisztel szabadidejének, sportos pihenésének megszervezésével. Hitvallásom, hogy a szabadidős aktivitás nem csak egészségesebb, hanem jobban felüdít és pihentet, mintha valaki egy nyugágyban szunnyad naphosszat a parton. Egyebek között csoportos vagy egyéni sporttúrákat, különféle sporttanfolyamokat, kitesurf-oktatást tudok ajánlani bel- és külföldön, akár a világ leggyönyörűbb egzotikus tájain, vagyis testet-lelket megmozgató nagyszerű feltöltődést.

Windsurf, jégszörf oké, de mi az a kitesurf?

– Ugye a „kite” magyarul sárkány, szóval olyan vízi eszközről van szó, ahol a speciális szörfdeszkán sikló sportoló derekához egy kite ernyő van erősítve, amely jó szélben felrepíthető a magasba, s ezzel száguld az ember a hullámokon. Leírhatatlan élmény! Vannak felfújható, tube, illetve légcellás, azaz soft ernyők is, azonban manapság a felfújhatót választják többen, amely vízről is könnyedén újrastartoható. A sportoló pedig egy rudat markol, ez a „bar”, amellyel a hozzá rögzített kötélzet segítségével pontosan irányítani lehet a szelek szárnyán repülő sárkányt. Nemcsak az benne a nagyszerű, hogy kint vagy a természetben, jó levegőn, napsütésben, szép környezetben és suhansz a tenger vagy éppen a Balaton hullámain! Valami kimondhatatlan boldogsággal tölt el, hogy megtapasztalod a saját erődet, ügyességedet. A tested minden porcikája, a figyelmed minden rezdülése részt vesz a játékban, és érzed, hogy meglovagoltad a friss szelet, uralkodsz a természet erőin, hiszen te irányítod, kontrollálod az egész vízi vágtát!

Jól hangzik! De mekkora fizikai erő kell hozzá?

– Kisebb, mint gondolnád. A súlyodhoz és az aktuális szélsebességhez van méretezve a felszerelés, így csak bele kell dőlnöd a szélbe, és a testsúlyod egyenlíti ki az ernyő húzóerejét. Persze kell hozzá egy kis tréning, nem lehet fél óra alatt megtanulni a kitesurf valamennyi trükkjét. Ajánlatos szakavatott oktatóra bíznod magad. Egy kezdő tanfolyam általában 9 óra, amely arra elegendő, hogy megtanuld biztonságosan kezelni az ernyőt és megtedd az első pár métert a deszkán állva.

És itt jössz te a képbe… Legközelebb hol találhatnak meg a tanulni vágyók és persze a haladó szörfösök?

– A Balatonon szeptember végéig minden szeles napon folyamatosan zajlanak a tanfolyamok, bármikor lehet csatlakozni. A világ egyik legnépszerűbb kite márkájával oktatok, ez a North kite, a tanfolyamot követően pedig segítséget nyújtok a megfelelő felszerelés vásárlásában is. Télen, amikor itthon már hideg van, két hétre elutazunk a nyárba, a tanzániai Zanzibárba. Strandja egy meseszép trópusi paradicsom, derékig érő türkizkék vízzel, hófehér homokkal borított lagúnákkal. Január 10-től 24-ig tart az út, lesz benne kezdő kitesurf és surf tanfolyam, búvárkodás, stand up paddle túra (szörfdeszkán állva evezés), továbbá lehet majd úszni delfinekkel és egyéb kirándulások is lesznek. Jelentkezni az útra október 10.-ig lehet.

Nem semmi ajánlat. Most mégis arra lennék kíváncsi, a te életedben a munkád hozta magával a sportot vagy a sport teremtett számodra munkát?

– Ez az utóbbi. Banális módon kezdődött. Barátnőm Guatemalába indult hosszabb időre, és arra gondoltam, milyen jó lenne, ha én is eltölthetnék hosszabb időt ilyen és ehhez hasonló egzotikus országokban. Ahelyett, hogy egy irodában ülök naphosszat és koptatom a tasztatúrát. De hogyan szerezzek hozzá lehetőséget és pénzt? Aztán támadt egy gondolatom: hát a sporttal! Mivel már régóta űzöm a kitesurföt (2006-ban tanultam meg kájtozni Horvátországban), lehetnék kite oktató! Mindig is szerettem mozogni: népi tánc, jazz tánc, futás, lovaglás, síelés, snowboard, ami éppen jött. Ezt követően váratlanul egy héten belül kaptam egy hírlevelet, amelyben kite oktatói tanfolyamot hirdettek. Úgy gondoltam, ez nem véletlen, így jelentkeztem és el is végeztem egy IKO (International Kiteboarding Organization) kite oktató asszisztensi tanfolyamot.Az IKO épp keresett kitesurf oktatót Zanzibárba, így a tanfolyamot követő egy héten belül kaptam is egy állást és kiutaztam Afrikába 3 hónapra a kutyámmal, Tormással. Ezt követően tettem le a következő, IKO Level 1-es vizsgát Lengyelországban, dolgoztam Rodoszon és jött a Level 2-es vizsga is.

Nem rossz…

– Ezt dobta a gép!

Szerencsés csillagzat alatt születtél…

– Tévedés! Ez egy nehéz döntés volt részemről. Jelenlegi közgazdász végzettségemet a Corvinus Egyetemen szereztem másoddiplomás képzésen, menedzserként dolgoztam egy cégnél, mellette saját vállalkozásomat is szerveztem, valójában jó munkám volt. El kellett dönteni, hogy maradjak a biztos állásban vagy belevágjak életem nagy kalandjába. Végül is nem a földönjáró, racionális eszemre, hanem a szívemre hallgattam! Feladtam mindent, és elkezdtem először kájtot oktatni, majd szervezni ezt a klubot.
Ma már a görög Kos szigetére, Szardiniába, Portugáliába, Egyiptomba, Brazíliába és Vietnámba szervezek évente 5-6 sportos utazást. Lehetőség van luxus katamaránnal hajózni vendégeimnek akár a Vörös-tengeren vagy a Karib-szigeteken is.

Gondolom nem két fillér egy ilyen szörfös túra. Milyen körből és milyen évjáratból rekrutálódnak az utazóid?

- Nyáron európai helyszínekre, alacsonyabb költségvetésből utazunk, télen kicsit messzebbre kell elmenni ahhoz, hogy szép időben űzhessük ezeket a sportokat. A távoli, egzotikus országokban a napi megélhetés általában nem túl drága, persze a repülőjegyet meg kell venni, de az árak az egyéb helyeken fellelhetőeknél nem magasabbak, sőt! Igyekszem minél elérhetőbbé tenni az utazásokat. A vendégek életkora többnyire 25 és 45 életév közötti. Nyilvánvaló, hogy fiatal, sportkedvelő, vállalkozó szellemű és jó kedélyű társaság jön össze. Vannak visszatérők, és kialakulnak hosszabban tartó barátságok a túrák alatt. Mondhatnám, nem csak fizikailag frissülünk fel, hanem lelkileg is gazdagabbá válunk. Ezért is imádom csinálni ezt az élményekben bővelkedő munkát.

Lejegyezte: V. J.

RYB Club elérhetőségei: info@rybsport.com

facebook.com/sportturak.hu