1. A gyümölcslevek:
Az olyan címkék, mint a gyümölcsital vagy a gyümölcs koktél, szinte mindig cukrozott vizet takar. Az igazán egészséges italok, például a 100%-os gyümölcslevek, úgymint, narancslé, áfonya lé vagy aloe vera juice. Semmi más!2. Habos kávé:
Amikor tejből készül egy nagy csésze jeges kávé, az akár 800 kalóriát is tartalmazhat, ami kiteheti egy egészséges felnőtt napi kalória bevételének egyharmadát, és a sok zsír artéria eltömődést is okozhat. És persze oka is van annak, hogy az íze olyan édes: 170 gramm cukrot tartalmaz egy ilyen tipikus ital, és ez által sokkal több cukrot kap a szervezeted, mint koffeint.

3. Ízesített vizek:
Az ízesített vizek bár nyújtanak néhány extra vitamint, de ők is gyakran tele vannak hozzáadott cukorral. Legközelebb, ha veszel egy ilyen üveg italt, ellenőrizd le a címkéjét: ha vízen és a természetes ízeken kívül más összetevőt is látsz rajta, hagyd a polcon a terméket!

4. Diétás kóla:
A diétás kóla lehet kalória-mentes, de 100%-ban tápanyag mentes is. Plusz, ha egész nap diétás kólát öntesz magadba, valószínűleg nem iszol olyan egészséges italokat, amikre a testednek szüksége lenne, mint például vizet vagy teát. Egy pohár diétás kóla naponta igazán jól tud esni, de ha 5-6 dobozzal megiszol egy nap, komoly egészségügyi károkat okozhatsz a testednek.5. Jeges, kevert italok:
Amikor a koktélok kerülnek szóba, a mixerek az igazi „kalória bűnösök”. Egy pina colada koktél akár 880 kalóriát tartalmazhat, vagyis kb. 8-szor többet, mint egy rumos rövidital.

6. „Egészséges” gyümölcs koktélok
Valóban, a gyümölcs jó a szervezetednek, de egy ilyen koktél vagy smoothie a magas cukortartalma miatt 700 kalóriát tartalmaz, és csak kevesebb, mint 2 gramm fehérjét. Ez olyan, mintha megennénk egy egész ananászt, egy mangót, egy csésze áfonyát és epret egy ültő helyünkben. Ha több kalóriát eszünk, mint amennyit a szervezetünk el tud égetni, akkor az elraktározódik a zsírsejtjeinkben.

7. Sportitalok:
Sajnos vannak olyan italok, amelyeket ha az edzés után iszol meg, csökkentik a súlyvesztéshez kötött céljaidat. Sok sportital van a piacon, amik természetes és mesterséges édesítők keverékét tartalmazzák, valamint számos kimondhatatlan adalékanyagot. Ebben az esetben is ajánlott a sportitalok vásárlása előtt fokozott figyelemmel elolvasni az összetevők listáját.

8. Röviditalok:
Alkoholt mértékkel fogyasszunk – egy/két ital naponta nem annyira káros - mert kimutatták, hogy az alkohol emeli a koleszterinszintet, növeli a véráramlást, és javítja a cukoranyagcserét. De amikor már a harmadik italt kérjük, jusson eszünkbe, hogy elhízást és egyéb más egészségügyi problémákat idézünk elő. Egy 2011-es tanulmány szerint, a rák okozta halálok kockázata 36%-kal nagyobb volt azok esetében, akik erősen fogyasztottak alkoholos italokat (naponta 3-at, vagy annál többet), mint azoknál, akik mértékkel ittak, vagy egyáltalán nem fogyasztottak alkoholos italokat.9. Limonádé:
A legtöbb bolti változatban édesítőket találunk, tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel kombinálva. Egy pohár 100 kalóriát tartalmaz, ami egyenértékű 6 teáskanál cukorral és nulla tápanyagokkal, így lényegében folyékony cukrot iszol. Határozottan nem egy frissítő és üdítő ital.

10. Üdítőitalok:
Kemény dolog találni egyetlen olyan okot is, hogy pozitív véleményt adhassunk az üdítőitalokról. Tele vannak cukorral és üres kalóriákkal, amik nem elégítik ki az éhségérzetünket. Az üdítőital az egyetlen olyan élelmiszer, ami közvetlen kapcsolatban van az elhízással.

11. Energia italok:
Amikor az emberek az energia italokra gondolnak, általában koffeines termékeket említenek. A probléma az, hogy a legtöbb energia italban túl sok cukor és koffein van, így rövidtávon energiát adnak, de végül nagyon kimerültnek fogod magad érezni. Amikor úgy érzed, hogy az agyadnak egy kis lendületre van szüksége, szürcsölgess zöld teát, vagy nassolj el egy marék diót.Forrás: shape.com

Varga Violetta