Nem ritka, hogy sokak számára némi szorongással társul az edzőterem látogatása. Ezt vajon jól csinálom? Mindenki engem néz? Kinevetnek, ha valamit rosszul teszek? Ilyen, és ehhez hasonló gondolatokkal talán már mindenki szembesült. 

Egy új kutatás szerint a nők 65 százaléka pont az ilyen kételyek miatt nem jár edzőterembe, mert attól fél, hogy ítélkeznek majd felette, esetleg lenézik, kinevetik. A kutatásból kiderült: a férfiak mindössze 36 százaléka érezte ugyanígy.

A felmérésben részt vett nők 50 százaléka úgy érezte, azért nézik majd ki az edzőteremből, mert nem megfelelően néz ki. 49 százalék a ruhája miatt aggódott, 25 százalékuk pedig a sztereotípiák miatt (nem elég sovány/izmos/csinos).

Mégis, hogyan szerezz akkor megfelelő önbizalmat, ha ennyi aggályod van?

Nos, az első és legfontosabb: az egyetlen, ami a teremben fontos, te magad vagy.

Mindenki más ugyanennyire magával van elfoglalva mint te, talán egyeseknek ugyanilyen félelmeik vannak, mint neked. A szakértők szerint sikeresen felturbózhatod az önbizalmad néhány aprósággal, hogy az edzésed végezetük maximális szinten tudd teljesíteni.

- Legyen edzésterved

Ne csak sétálgass a teremben, kipróbálva mindenféle gépet. Tudd, mikor mi következik, milyen szériaszámmal dolgozol és mik a céljaid.

- Gyakorolj otthon

Ha attól félsz, hogy egy gyakorlatot rosszul végzel, készülj fel rá, nézz meg otthon videókat róla, így könnyebben fog menni, esetleg tölts le néhány applikációt. 

- Ismerd az eszközöket

Még ha lelkes terembe járó vagy, akkor is tudd, mindenhol más és más eszközökkel eddzhetsz. Ne habozz, és kérj segítséget! Ott vannak a teremedzők, akik azért dolgoznak, hogy neked könnyebb legyen. Ha kérdezel, ők bizony válaszolni fognak. És ha ettől mégis tartasz, akkor ugorj vissza egy pontot: számos géphez találsz már útmutatást az interneten. 

- Légy "követő"

Ha például először még spinning órára, akkor bátran válassz hátul egy kerékpárt, és lelesheted a trükköket az előtted lévőkről. Ugyanígy a termben is, ha látod, hogy valaki nagyon profi, figyeld meg, mit és hogyan csinál - még a végén majd ő nyjt neket útmutatást a következő alkalmakkor is. 

- Jelentsd az esetleges gorombaságot vagy zaklatást

A nők 5 százaléka arról számolt be, hogy szexuálisan zaklatták az edzőteremben. Erre nincs mentség, haladéktalanul jelenteni kell a menedzsmentnek, ha bármilyen módon zaklatnak, vagy akár csak vegzálnak, bántanak, megaláznak valamilyen módon. Ez mind a tagokra, mind az edzőkre egyformán vonatkozik. 

- Ne feledd a céljaidat

Soha ne feledd, miért akartál először edzőterembe menni. Ahhoz, hogy a tested is erősítsd, nem árt, ha picikét a lelked is megacélosítod. Még ha nem is hiszed el: amikor belépsz, játszd el, hogy magabiztos vagy! Ez egyrészt egy nagyszerű játék, másrészt egyszer csak azon kapod magad, hogy önbizalmad valóban nőtt.