Bednárik Nikoletta a Boutiq’Bart alapító Nagy Zoltán tanfolyamán kezdte az ismerkedést a shakerrel és a belevalókkal, majd amikor betegség miatt beugrós bar back kellett a Boutiq’Barba, felajánlotta a segítségét. A húszas évei elején járó lány korábban csak kávézóban dolgozott, de annyira könnyedén illeszkedett a Boutiq’ miliőjébe, hogy meghívást kapott a bár vezetőitől az akkor már futó inas-programba, amelyben az elhivatott kezdő tudást kap munkájáért cserébe. Nikolettát nem kellett sokáig győzködni, és az a tény, hogy a programot előtte teljesítő Csigó Krisztián azóta második lett a nívós Nikka Perfect Serve verseny londoni döntőjében, később őt igazolta. Alázattal tanult, kísérletezett, és úgy került a Bacardi Legacy 30 magyar indulója közül harmadikként a hatos döntőbe, hogy még a bártender vizsgája sem volt meg és – klasszikus értelemben véve – egy percet sem dolgozott pultban.

Adodi Dóra kreációjában (felül) és a saját kreációjával a verseny elődöntőjében...

Bacardi Legacy Global Coctail Competition
A fiatal mixologist tehetségéhez és elszántságához nem fér kétség, amit a nagy múltú versenysorozat első magyarországi döntőjében, február 23-án a Gerbeaud-ban be is bizonyíthat. A megmérettetés, amelynek győztese a San Franciscó-i nemzetközi döntőbe kvalifikálja magát, két részből áll. Az első 10 perces etapban 2 perc áll a versenyző rendelkezésére, hogy az italából két mesterművet elkészítsen, majd ezt 5 percben bemutassa a zsűrinek. Ezután a bírák 3 percben felteszik kérdéseiket, majd a versenyzőnek egy 20 perces prezentációban kell beszámolnia az elődöntő óta eltelt 3 hónapos promóciós időszakról. Itt a bartender már mint marketinges áll az ítészek előtt, és azt meséli el, miként népszerűsítette az általa megálmodott italkreációt. Nikoletta itt is jó esélyekkel veszi fel a versenyt a nála sokkal tapasztaltabb mezőnnyel, hiszen a La Musát már a világ több exkluzív bárjában is elkészítették Tokiótól Milánón át Bostonig.

Klasszikus ital egy nagy csavarral: La Musa
A daiquiri egy klasszikus rum koktél, amely lime-mal és cukorral készül fehér rumból. Ezt gondolta újra Nikoletta, aki a nyolcvanas évek koktéljainak népszerű összetevőjét, a banánt csempészte vissza az italba. „Az elmúlt pár évtizedben nem használták a banánt, mert a rostossága nem volt összeegyeztethető a koktélokkal szemben támasztott esztétikai elvárásokkal – magyarázza Nikoletta. – Én olyan természetes banán esszenciát adtam a daiquirihez, ami nem befolyásolja az ital kinézetét, viszont jól érezhetővé teszi a banános ízt.” Az alkoholmentes darjeeling és kamilla bitter csöppel befejezett koktél igazán különleges, mégis megfelel az aktuális nemzetközi trendeknek, miszerint a versenyeket és a vendégeket is az egyszerű koktélokkal lehet megnyerni. „A nagy klasszikus Bacardi koktélokat megújítani sosem egyszerű feladat, ezért is olyan nagy presztízsű ez a verseny, de bízom benne, hogy sikerül tisztességesen helyt állni ebben a férfias küzdelemben, majd utána ebben a férfiak által dominált szakmában is – mondja minden álszerénység nélkül a La Musa megálmodója. – Ahogy a mondás tartja, minden ital mögött van egy sztori. Remélem, a zsűrinek tetszeni fog az enyém.”


A Boutiq’Barról
A Boutiq’Bart a Londonból hazatérő Nagy Zoltán és Kocsis Lilla nyitotta meg 2008-ban, hogy az utazásaik során tapasztalt gazdag koktélkultúrát a hazai közönségnek is átadhassák. Az azóta 12 fősre duzzadt állandó személyzethez havi rendszerességgel csatlakozik pár napra egy külföldi bártender is, hogy a Boutiq’ vendégeinek prezentálja specialitásait. A bárban ettől függetlenül is folyamatos a pezsgés, hiszen versenyek, továbbképzések és szakmai fórumok helye is egyben. Nagy Zoltán maga is tanít, a nála megforduló baristák és bártenderek rendre nyerik a hazai és nemzetközi versenyeket. Az elmúlt 7 évben 3 világbajnok, egy junior világbajnok és egy magyar bajnok került ki a csapatból.
A Boutiq’ nem a presztízs miatt indítja bártendereit a versenyeken, hanem a gyakorlás kedvéért. A meglepő ízkombonációkon és gazdag választékon túl ugyanis ez is kell ahhoz, hogy a bár útmutató legyen a hazai piacon. 2012-ben úgy választották be a világ legjobb 50 bárja közé, hogy egészen addig egyetlen kelet-európai bárt sem jelöltek. A World's 50 Best Bars rangos szakmai elismerés, amelyet az 1972. óta megjelenő brit Drinks International szaklap alapított.