Megfigyeltem, hogy a teremben nagyon ritkán nyúlnak ehhez az egyszerű kis eszközhöz. Ha valaki mégis „üzembe helyezi”, akkor az a többiek szemében már egy Terminátor. Szó mi szó, nagyon látványos, ha valaki szépen dolgozik vele. És ami ugyancsak ritka: ha szabályosan is teszi!

A gyakorlat ugye arról szól, hogy egy stabil helyzetből (térdelőtámasz, állás) hídtartásba gördülünk előre és onnan vissza. Elsősorban a hasizmot szeretnénk vele edzeni, viszont a gerincmerevítő izmoknak is van dolguk bőven. Nagyon fontos, hogy vigyázz a derekadra! Ha már egy kicsit is homorít a hát, akkor az már szabálytalan, vagyis sérülésveszélyes. Folyamatosan figyelj a domborításra, mivel a hasizmok aktiválásához ez szükséges. Próbáld csak ki most! Ha feszíted a hasad, görbül a hát. A mai anatómialecke eddig tartott.

Íme egy gyakorlat, amit biztonságosan tudsz csinálni, és ha ez megy, akkor bátran gurulhatsz a haskerékkel:

Kiinduló helyzet a térdelőtámasz. Sétálj előre kézzel, a vállvonalon túlra! Te döntöd el, hogy mennyi terheléssel dolgozol, a saját testsúlyodról van szó. Minél előrébb van a kéztámasz, annál nehezebb. Figyelj nagyon a törzsedre: ha már kicsit is érzed a derekadat, akkor nem feszítetted eléggé a hasad. A következő ismétlésnél koncentrálj jobban!

Amikor már könnyen megy, akkor színezheted úgy, hogy állásból indítod és állásban is fejezed be a gyakorlatot. Brutálisan hat! A vendégeim eleinte furán néztek rám, amikor előhozakodtam vele a csoportos órán, de most már olyan ügyesek, hogy megáll az élet az ajtó előtt, amikor ezt csináljuk.

Ha már magabiztosan mászkálsz, akkor jöhet a haskerék! Indítsd térdelőtámaszból! Ne siesd el, figyelj a légzésre! Előregurulásnál beszív, visszafelé kifúj. Az állásból indítás már eléggé extrém. Sokat kell dolgoznod érte, de hajrá!

Itt is nagyon fontos, hogy bemelegíts előtte. Tegnap haskerekeztem, és előtte megcsináltam a sétálós gyakorlatot. Ezzel valamennyi, a gyakorlatban résztvevő izmot fel tudsz készíteni a nagyobb terhelésre (a törzs-, váll-, kar-, comb- és csípőizmok). A végén úgy éreztem, hogy a hasam még kéri a kegyelemdöfést, ezért egy nehezített haspréssel megadtam neki! Ha kíváncsiak vagytok rá, ezt is bemutatom majd.