Ha mindenáron mérni akarunk, és értékekkel, számokkal alátámasztani a változást, mérjük a karunk, derekunk, combunk változásait centiméterben vagy a testzsír-százalékunkat.
Ugyebár erre már régebben mutattam egy példát, hogy mi a különbség két mintegy 60kg-os csajszi teste között. Az egyik szép szálkás, izmos, a másik pedig el van zsírosodva. Az utóbbi eset élettanilag sem túl jó, közérzetünk és egészségünk miatt, de erről már írtam.


Hogy súlyunkból mennyi a zsír, azt a testzsírszázalék-mérő tudja megállapítani. Ilyen készülékből vannak komolyabbak és egyszerűbbek, és persze több helyen végeznek nagyon pontos méréseket. Úgynevezett Bioelektromos Ellenállás Elemzést végeznek a BMI-t, amely pontosan különválasztja testsúlyunkat és testzsírunkat.

Mi a különbség a BMI és a testzsír-százalék között? Az utóbbi egy sokkal összetettebb fogalom. A teljes testtömeg-indexünket mutatja meg. A testzsír, csont, izomtömeg, víz arányából fakadó mérőszám, amely alapján tudjunk magunkat besorolni egy-egy adott kategóriába.

Ezzel szemben a testzsír-százalék csak azt mutatja meg, hogy testünk hány százalékát alkotja zsír.

Azt azonban sose feledjük, hogy a teljes zsírszegény életmód nem jó, nem egészséges. Vannak a szervezet számára fontos zsírsavak! (Ez egy következő írás lesz…)

A test zsírtartalmát nagyban befolyásolja – fizikai állapotunkon kívül – a nemünk és az életkorunk is.Nők esetében a test zsírtömegének százaléka

20-39 éves életkor között:
21%-ig túl vékony
22-33% egészséges
34-39% túlsúlyos
39% felett elhízott

40-60 éves életkor között:
23%ig túl vékony
24-34% egészséges
35-40% túlsúlyos
40% fölött elhízott

Férfiak esetében

20-39 éves életkor között:
8%-ig sovány
9-20% egészséges
21-25% túlsúlyos
25% fölött elhízott

40-60 éves életkor között:
11%-ig sovány
12-22%ig egészséges
23-28%ig túlsúlyos
28% fölött elhízott

Ezek persze csak adatok, amelyeket jó, ha követünk és figyelünk, de nem kell miattuk őrült mód hajszolni magunkat. 1-2 százalékos eltérés még a nem világ vége. A lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat, és saját elvárásainknak megfeleljünk. Ne másoknak, ne is a számoknak…

Ha mégsem vagyunk elégedettek, megfelelő mozgással és táplálkozással hamar tudunk a mérleg mutatóján és a kapott értékeken változtatni.

Ne feledjétek: egyetek tisztán, egészségesen, edzetek keményen, mozogjatok minden nap, ne lustuljatok! Itt a nyár, irány a szabadba. Lehet futni, úszni, szerelmeskedni akár a kék ég alatt, MINDENT!

A lényeg a pompás közérzet, és hogy jól érezzük magunkat – a ruhánkban

#lettssgoo