Diétában nagyon gyakori probléma, mégsem beszél senki róla, mert kicsit olyan mint a vélemény, mindenkinek van, mégsem kiváncsi senki a másikéra. 

No mi lehet ez? Bizony… A székrekedés, ami lelassult emésztés következménye, (ami nem egyenlő a lelassult anyagcserével, ahogy a gyors emésztés sem egyenlő a gyors anyagcserével!) különösen nőknek okoz sok gondot a diéta során.

Miért a nőknek? Mert a férfiak diéta alatt is tekintélyes mennyiségű tápanyagot vihetnek be a szervezetükbe, de a nők bizony elég kevés kaján nyammoghatnak, ha igazán alacsony testzsírra törekszenek. Ilyenkor bizony előfordul, hogy napokig nem látogatják a mellékhelyiséget, és ez nem csak diszkomfort érzetet okozhat, hanem a tápanyagok felszívódásának sem tesz túl jót, illetve a szervezet is mérgezi önmagát a pangó salakanyagokkal.

Mi a megoldás? Rostok! A rostokat a szénhidrátokhoz soroljuk, de mégsem teljesen ugyanarról van szó. Először is nem emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinra sincsenek hatással, másodszor meg a szervezetünk nagy részüket nem is képes megemészteni, így sértetlenül haladnak át a tápcsatornán és növelik a széklet tömegét. Megkülönböztetünk vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostokat, az előbbi különlegessége, hogy folyadék hatására gélállagot képez, ezzel is segítve a salakanyagok továbbhaladását a belekben.

Lássuk, mik a legfontosabb rostforrásaink?


1. Zöldségek és gyümölcsök

2. Búzakorpa és zabkorpa3. Darálatlan lenmag

4. Útifű maghéj

5. Shirataki tészta

Ezek között egyaránt megtalálhatók vízben oldhatatlan és vízoldékony rostok, érdemes legalább kétfélét beiktatni a napi menünkbe, és minden rendben fog menni, már ami az emésztésünket illeti.

Képek forrása: Google képkereső