Mind a két módszernek megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt.

A szabad súlyokkal végzett edzés legfőbb pozitívuma, hogy a gyakorlatok kivitelezése közben nemcsak a célzott izom, de a törzs stabilizáló izmai is aktívan dolgoznak.
​A tartóizmok erősítése hozzájárul a helyes testtartáshoz és az egyensúly fejlesztéséhez. Emellett az elvégzett mozdulatsor közelebb áll a természetes mozgásmintákhoz, mert sokkal nagyobb mozgástartományt lesznek lehetővé.

Ezzel szemben, ha ugyanazt a gyakorlatot gépen végezzük, az instabilitásnak sokkal kisebb szerep jut, így a hangsúly inkább izoláltan egy adott izomcsoporton lesz. Az ilyen jellegű mozgás ezáltal sokkal kevesebb veszélyt rejt magában, mint egy szabad súlyos gyakorlat.
Ez az oka annak, hogy kezdőként érdemesebb a gépekre hagyatkozni, hiszen a súlyzóval végzett feladatok összetettebbek és sokkal több tapasztalatot igényelnek.
Tény, hogy a kondigépek világa sokak számára félelmetes és idegen, ugyanakkor segítenek abban, hogy helyesen kivitelezd az adott mozgást és elkerüld a sérüléseket.
Ha nem tudod, hogy működik az általad kiválasztott gép, bátran kérdezz meg egy teremedzőt, vagy valakit, akin látszik, hogy „nem ma kezdte”. Hidd el, nagyon szívesen fognak segíteni, hiszen mindenki volt kezdő. De ha esetleg nincs körülötted senki, a legtöbb gépen rajta van, hogyan kell kivitelezni az adott gyakorlatot.

Előfordulhat, hogy, bár helyesen használod a gépet, mégis kényelmetlennek (rosszabb esetben fájdalmasnak) érzed a mozdulatsort. Ez azért van, mert – mint minden mást is- a kondigépeket is átlagos méretű és testalkatú emberekre tervezték. Lehetséges, hogy túl magas vagy alacsony vagy, esetleg hosszabb a lábad, mint az átlagnak. Ilyenkor érdemes más gyakorlatokat is kipróbálni.

A szabad súly további előnye, hogy a lehetőségek végtelenek. Szinte bármilyen mozgás kivitelezhető és egy izomcsoport több irányból is megdolgoztatható. Kiváló megoldás, ha a csúcsidőben érsz oda a konditerembe és nincs kedved sorban állni a gépeknél.
​Ha otthonra is beszerzel egy pár kézisúlyzót (a legjobb, amin kis tárcsák segítségével növelhető a súly), akkor sem kell izgulnod, ha aznap nem tudsz elmenni a terembe. Csak egy kis kreativitásra van szükség és akár egy teljes testet átmozgató edzést is végezhetsz.

Összességében tehát elmondható, hogy a szabad súlyok és a gépek egyaránt megállják a helyüket egy jól felépített edzéstervben és nem kell kizárólag az egyik mellett letenni a voksod. Bátran kombináld őket céljaidhoz és edzettségi szintedhez illően!