Alapvetően két fő irányzata van: a pole dance és a pole fitness. Még az utóbbi elsősorban az erőelemekre helyezi a hangsúlyt, az előbbi az akrobatikus gyakorlatok mellett táncos mozdulatokat is tartalmaz. Ha valaki bármelyik irányzatot profi szinten szeretné űzni, elengedhetetlen a kitartó, kemény edzés és a folyamatos nyújtás.

Valószínűleg azok, akik a rúdtáncot nem tekintik sportnak, még sosem próbálták megtartani az egész testsúlyukat egy függőlegesen álló rúdon. A táncosok pedig nemcsak megtartják magukat, de olyan forgásokat végeznek, melyek első ránézésre képtelenségnek tűnnek.

Joggal merülhet föl néhány emberben a kérdés, hogy ha valóban „csak” sport és nincs köze az erotikus műfajhoz, miért vannak a lányok falatnyi toppokban és shortban. A magyarázat pedig erre is megvan. A rúd ugyanis csúszik. Aki próbálta, tudja, hogy mennyire. Ezért gyakorlatilag minden szabadon lévő bőrfelületre szükség van ahhoz, hogy a táncosok képesek legyenek megtartani magukat. Ennél tovább vetkőzni pedig nemcsak, hogy nem illik, de a versenyszabályzat egyenesen tiltja is a meztelenkedést.

Elnézve a profi versenyeken készült videókat, természetes, hogy az első gondolat, ami eszünkbe jut, hogy „Én ezt soha nem tudnám megcsinálni”. Senki sem rúdra születik. Az elején minden mozdulat nehéz (és fájdalmas), de idővel mindenki belejön. Annak, aki rendelkezik sportmúlttal kicsivel könnyebb ugyan, de a legtöbb stúdióban abszolút kezdők jelentkezését is várják. Minden rúdtánc iskola rendelkezik ugyanis szintrendszerekkel, amik segítenek abban, hogy mindenki képességeihez mérten haladhasson.

Ha bárki elbizonytalanodna, hogy valóban neki való-e ez a sportág, nézze meg J- Lo videóját. Az énekesnő ugyanis- ahogy a Hustlers című filmben is láthattuk-  mindenféle előképzettség nélkül, 4 hónap alatt tökéletesen elsajátította a rúdtánc számos nehéz elemét. „Every girl has muscles to do this” (Minden nőnek van izomzata ehhez) - hangzik el a filmben is. Nos, ha nem is azonnal, de gyakorlással valóban bárki képes lehet rá.

De mi az, ami a rúdtáncot igazán különlegessé teszi, és miért akarják egyre többen megismerni? A válasz valószínűleg az, hogy önbizalmat ad. Nem is keveset.

A legtöbb nőt feszélyez, ha mások előtt olyan ruhában kell lennie, amiből kilátszódnak azok a testrészek, amiket a hétköznapokban igyekszik takargatni. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az első, amit mindenki figyel rajtunk, a narancsbőr a combunk hátulján, vagy az úszógumi, ami több hét diéta ellenére sem akar kisebb lenni. A rúdtánc órákon mindenféle testalkatú nő megfordul. Rá fogunk jönni, hogy senkit nem érdekel, kinek milyen szépséghibája van, ellenben mindenki csodálattal figyeli, milyen forgásokra képes a másik. Hiszen mit számít, ha van egy kis feleslegünk, ha ilyen dolgokra képes a testünk? Az pedig, hogy megtanuljuk értékelni, amink van, sokkal fontosabb bármilyen sportteljesítménynél.