Sajnos, ha kevés idő van az edzésre, általában ezt szoktuk először ellógni. Pedig éppen olyan szerves része az tréningnek, mint a bemelegítés. Nyújtás nélkül ugyanis hosszútávon az izmaink rugalmatlanná válhatnak és sokkal nagyobb eséllyel fogunk megsérülni.

Mikor nyújtsunk?

A válasz: bemelegítés után és edzés végén. Alapvetően kétféle gyakorlatot végezhetünk: statikusat vagy dinamikusat.

A statikus gyakorlatokat edzés végén végezzük! 5-10 perc nyújtással ellazíthatjuk a megrövidült izmokat és segíthetjük azok regenerációját. Ennek során addig feszítsük az izmot, amíg erőteljes húzást nem érzünk. Ha elértük a maximálisan kitartható pozíciót, maradjunk benne 15-30 másodpercig, majd ismételjük meg a mozdulatsort 3-4 szer.
Fontos, hogy ha fájdalmat érzünk, ne erőltessük, hiszen a rosszul, vagy túlzottan erősen kivitelezett nyújtás is veszélyes lehet! Sokan gondolják, hogy ha elég nagy erővel végzik a gyakorlatokat, jobb eredményt fognak elérni. Ugyanakkor ebben a kérdésben is a kevesebb több elve érvényesül. Ha túl nagy húzóerő éri az izmot, az kompenzációképpen meg fog rövidülni.

Ezzel szemben edzés elején (de szigorúan a bemelegítés után, hiszen hideg izmot sosem szabad nyújtani!) bizonyítottan hatékonyabbak a dinamikus gyakorlatok. Dinamikus nyújtás során a célunk szintén a maximális mozgásterjedelem elérése, de nem tartjuk ki hosszan az adott pozíciót, hanem a mozgás többszöri megismétlésével igyekszünk a maximumig nyújtani az izmokat. Fontos, hogy mindvégig figyeljünk a helyes kivitelezésre, kerüljük a hirtelen mozdulatokat.

A nyújtás előnyei

• csökken a sérülésveszély
• segíti az izmok regenerálódását
• javítja a sportteljesítményt
• hozzájárul a tömegnöveléshez
• segít levezetni a stresszt
​• javítja a testtartást