Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb váll specifikus edzést tudjuk összeállítani, érdemes tisztában lenni a vállizomzat anatómiájával. Maga a vállizom (musculus deltoideus) elülső, oldalsó és hátsó részre tagolódik. Sokan ezt figyelmen kívül hagyják és csak olyan gyakorlatokat végeznek, melyek kizárólag az egyik izomcsoportra fókuszálnak, emiatt a másik kettő elmarad a fejlődésben.

Fontos észben tartani azt is, hogy a vállízületünk rendkívül komplex szerkezetű és emiatt igen sérülékeny lehet. Nem szabad tehát extrém nagy súlyokkal dolgozni, mert könnyen sérülés lehet a vége, ami több hetes rehabilitációt von maga után. Ha edzés közben fájdalmat érzel, semmiképp se erőltesd! Válts inkább kisebb súlyra és végezd a feladatokat magasabb ismétlésszámban! Az izmok szempontjából ugyanolyan hatékony lesz, miközben kevésbé terheli az ízületeket.

Hogyan érdemes összeállítani az edzéstervet?

Mielőtt bármilyen gyakorlatba belevágnál, alaposan melegíts be! Végezz vállkörzéseket és mobilizáló gyakorlatokat! Ezt követően jöhetnek az elülső, oldalsó és hátsó váll gyakorlatok.
​Összegyűjtöttünk mindhárom típusból néhányat, melyeket bátran kombinálhatsz.

Oldalsó váll gyakorlatok:

Oldalemelés: ezt végezheted állva, padon ülve vagy alsó csigán is. Váll esetén különösen hatékonyak lehetnek az drop set-ek (egy nagyobb súllyal végzett sorozat után kb. felére csökkented a súlyt és kifáradásig végzed a gyakorlatot).
Farmer séta: kevesen ismerik, pedig rendkívül effektív. Emelj a fejed fölé mindkét kezedben egy-egy súlyzót vagy kettlebell-t és sétálj vele. Fárasztóbb, mint gondolnád!

Elülső váll gyakorlatok:

Előre emelés: végezd tárcsával vagy kézisúlyzóval. Figyelj oda, hogy ne nyújtsd ki teljesen a könyököd, hanem mindig tartsd kicsit behajlítva!
Vállból nyomás: használhatsz rudat vagy kézisúlyzót. Gyakorlat közben tartsd egyenesen a törzsed, feszítsd meg a hasad és a feneked!

Hátsó váll gyakorlatok:

Döntött törzsű oldalemelés: elsőre nehezebb lehet megvalósítani, úgy hogy valóban a hátsó vállunk dolgozzon közben, de kis gyakorlással és koncentrációval idővel menni fog. Itt is érdemes a kisebb súly és magas ismétlésszám mellett maradni.
Archoz húzás kábel segítségével: könnyebben kivitelezhető, mint az előző. A könyököd végig maradjon oldalt. Ha leengeded, hátsó vállad helyett inkább a hátizmod fog dolgozni.