Mindenki rendelkezik valamennyi hasizom tömeggel, hiszen még ha nem is edzünk rendszeresen, a hasizom, mint a core izomzatunk egyik legfontosabb képviselője folyamatosan dolgozik, hiszen segít a helyes testtartás kialakításában.

Ez alapján elég lenne fogyni és a hasi zsírtömegünket csökkenteni, és máris előtűnne a 6 kocka. Ez az elmélet azonban több ponton sem stimmel. Egyrészt nem lehetséges kizárólag „hasból fogyni”, bármennyire is szeretnénk, hiszen a zsírtömeg vesztése sosem egy adott testtájra lokalizálódik, hanem testünk egészére kiterjed.

Másrészt a fogyás nem egyenlő a zsírvesztéssel. Ha a táplálkozással kalória deficitet hozunk létre, tehát az elégetett kalória mennyiségünk nagyobb lesz, mint a bevitt mennyiség, mindenképpen fogyni fogunk. Viszont, ha mellette nem fordítunk elég nagy hangsúlyt a testedzésre és nem figyelünk oda az étkezésünkre, a szervezetünk előbb utóbb az izmaink lebontásával fog energiát nyerni. Ennek az a következménye, hogy bár fogyunk, az izomzatunk is kisebb lesz, így összességében egy lapos, de kevésbé izmos has lesz az eredmény.

Ennek alapján elmondható, hogy bár az egészséges táplálkozás kritikus a kockahas elérése szempontjából, éppen olyan fontos a hasizom rendszeres edzése. Az egyik legnépszerűbb fitness youtuber, Stephanie Buttermore fél éven keresztül minden nap végzett has gyakorlatokat és- természetesen egészséges étrend mellett- hihetetlen eredményeket ért el.

Az alábbi videóban megosztja a tapasztalatait:

 

Beszéljünk még kicsit a táplálkozásról! Egészségesen étkezni sokféleképpen lehet, és mindenkinek más válik be. Van, aki több szénhidráttal működik jól, míg mások inkább magasabb zsírtartalmú diétát követnek. Viszont általánosan elmondható, hogy ha kockás hasat szeretnél, mindenképp érdemes kerülni a finomított cukrot és a feldolgozott élelmiszereket és helyette minél több teljes értékű élelmiszert fogyasztani. Ha elég zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, fehér húsokat és halat fogyasztasz, már nagyon jó úton jársz.

Azt azonban szeretnénk hangsúlyozni, hogy a kockahas nem a fittség és az egészség szimbóluma. Lehet valaki egészséges és izmos anélkül, hogy egy kockája is előbukkanna, és ez így van jól, hiszen nem vagyunk egyformák! A testépítőknek sincs egész évben kockahasa!

Nagyon kemény diéta és rengeteg edzés eredménye az a forma, amivel egy-egy versenyen a színpadra állnak és ez a fajta életmód egyáltanán nem fenntartható. Ne akarj bármi áron „sixpack-et”, mert hidd el, nem azon a pár kockán múlik a boldogság.