1. Alábecsülöd a bevitt kalóriák mennyiségét.

Akármilyen diétát is követsz, fogyni csak akkor tudsz, ha a bevitt kalóriák mennyisége nem haladja meg a leadottakét. Természetesen egyáltalán nem ajánlott drasztikus módszereket alkalmazni, és fontos, hogy semmiképp se egyél az alapanyagcsere-szükségleted* alatt, viszont mindenképp energiadeficitet kell fenntartanod.

Ugyanakkor a legtöbben hajlamosak vagyunk alábecsülni, mennyit is eszünk valójában. Ha meg is tervezzük az étkezéseinket, nem vesszük figyelembe azokat a jelentéktelennek tűnő étrendi kihágásokat, melyek akár a diéta sikertelenségét okozhatják. Reggel egy fél evőkanál olívaolaj a tükörtojás alá (kb. 40 kcal), egy sziruppal ízesített latte (kb. 300 kcal), 10 szem mandula (70 kcal), amit délután nassolsz és egy pohár narancslé a vacsora mellé (3 dl: 120 kcal). Nem is tűnik soknak ugye? Pedig, ha összeadjuk, több, mint 500 kalóriát vittél be teljesen észrevétlenül. Természetesen ezek az ételek – sőt akár egy szelet sütemény is – ugyanúgy részei a kiegyensúlyozott, egészséges életmódnak, ha viszont kifejezetten a súlyvesztés a cél, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni ezekre a „láthatatlan” kalóriákra.

2. Csak a mérlegre hagyatkozol.

Természetes, hogy szeretjük a sikert számokban mérni. Így van ez akkor is, ha a súlyunkról van szó. A mérleg azonban félrevezető lehet. A zsírvesztéssel párhuzamosan ugyanis – ha rendszeresen edzel – az izomtömeged is nőni fog. Ez azt eredményezi, hogy miközben a súlyod csak kismértékben csökken (esetleg nem is változik), a testösszetételed teljesen átalakul. Nem hiába javasolja a legtöbb életmódtanácsadó és táplálkozási szakértő, hogy felejtsük el a mérleget! A centik és az előtte-utána képek sokkal jobban tükrözik a valóságot.

A másik probléma a mérlegen való rendszeres méretkezéssel, hogy a testsúlyunk egy adott nap folyamán sem állandó. Számos tényező befolyásolja, legyen az a menstruáció vagy egy-egy finomított cukorban gazdagabb étel, melyek mind vízmegkötéssel járnak. A víznek pedig köztudottan van súlya. Tehát nem, nem mama egyetlen szelet almás sütijétől fogsz meghízni, viszont természetes jelenség, ha másnap a megkötött víz miatt kicsivel többet mutat a mérleg.

3. Nem vagy következetes

Keto, Atkins, High Carb Low Fat, időszakos böjt. Ezek napjaink legnépszerűbb diétái. Mindenki szervezete más, így érdemes kitapasztalni, milyen tápanyag-elosztással működik jól a testünk. Teljesen normális, hogy vannak, akik elsősorban szénhidráton élnek és a zsíroktól csak nehéznek érzik magukat, még mások rosszul vannak egy szelet kenyértől is, viszont gond nélkül megesznek 3-4 tojást. A probléma azzal van, ha minden héten másfajta diétát követsz, és bár lényegében ugyanannyi kalóriát eszel, teljesen összezavarod az emésztésed. A testünk csodálatos módon képes szinte bármilyen életmódhoz alkalmazkodni, az átálláshoz viszont idő kell. Bátran próbálj ki bármit, de ha letetted a voksod egy étrend mellett, tartsd magad hozzá! Ha 1 hónap után sem látsz változást, fokozatosan változtass rajta.

* Alapanyagcsere (BMR – Basal Metabolic Rate): Az az energiamennyiség, amit a szervezet nyugalomban, mindenfajta fizikai megterhelés nélkül, az élettani funkciók fenntartására fordít. Ez nők esetén átlagosan 1200-1400 kalória között mozog, de számos tényező (életkor, testsúly, környezeti tényezők stb.) befolyásolja.