Mi az izomláz?

Az izomláz nem klasszikus értelemben vett láz, hanem sokkal inkább az izmok húzódásával és feszülésével járó állapot. Régebben úgy gondolták, hogy a fájdalmat a túlzott megerőltetés miatt felhalmozódó tejsav okozza. A ma elfogadott nézet viszont sokkal inkább az izmokban keletkezett mikroszakadások szerepét hangsúlyozza. A szakadások helyén gyulladás alakul ki, melynek jellegzetes tünete a fájdalom. Ez a jelenség egyáltalán nem tekinthető kórosnak, hiszen ezek a mikrosérülések elengedhetetlenek az izmok fejlődéséhez, nem mindegy azonban, milyen mértékű a károsodás. Megfelelő bemelegítéssel elkerülheted a túlzott mértékű, fájdalmas szakadásokat.

Mit tehetsz, ha gyötör a fájdalom?

1. Fokozd a vérkeringést!

Ha serkented a szövetek véráramlását, gyorsul a sejtek anyagcseréje és hamarabb búcsút inthetsz a fájdalomnak. Jó hatással lehet például egy meleg borogatás vagy egy forró fürdő.
​Arról, hogy „rá kell-e edzeni” az izomlázra megoszlanak a vélemények. Bár az intenzív, megterhelő testmozgás a fentebb említett mikroszakadások miatt nem igazán ajánlott, egy alacsony intenzitású aerob edzés segíthet abban, hogy 1-2 nap alatt magad mögött hagyd a fájdalmat.

2. Nyújts, masszírozz, hengerezz!

Ezek a módszerek, bár néha elég kellemetlenek lehetnek, kiválóan csillapítják az edzés utáni fájdalmat. Amennyiben eddig nem szántál elég időt a nyújtásra, itt az ideje elkezdeni. Ha bővebben olvasnál a témáról, kattints ide.
​Lars Andersen, a koppenhágai Nemzeti kutatóközpont munkatársa egyik előadásában hangsúlyozta, hogy az izomláz enyhítésében a masszázs hatékonysága eléri a mérsékelt intenzitású testmozgás hatását. A masszázshenger pedig- annak ellenére, hogy kínzóeszközként is megállná a helyét- vélhetően az egyik legjobb módszer az izomláz kezelésére.

3. Figyelj oda a táplálkozásra!

Az, hogy egy-két napig úgy érzed, felkelni sem bírsz, annyira sajog mindened, nem jelenti, hogy ideje egy doboz jégkrém társaságában elnyújtóznod a kanapén. A kiegyensúlyozott táplálkozás egyébként is nagyon fontos, a megfelelő regeneráció érdekében, viszont érdemes még nagyobb hangsúlyt fektetni rá. Ügyelj a vitamin és ásványi anyag bevitelre: fogyassz elegendő mennyiségű C és E-vitamint, illetve magnéziumot.
​Újabb kutatások bebizonyították, hogy a meggylé fogyasztása segíthet az izomszakadások kapcsán fellépő gyulladás enyhítésében, ami a gyümölcsben lévő flavonoidoknak és antioxidánsoknak köszönhető. Így ha néhány decivel megiszunk belőle, csökkenthetjük az izomláz mértékét.