Miből készül a mogyoróvaj?

A válasz nagyon egyszerű: földimogyoróból. Legalábbis jobb esetben. Sajnos a boltok polcain fellelhető legtöbb márka a mogyorón kívül számos egyéb összetevőt tartalmaz, mint hozzáadott cukrot, növényi olajokat és tartósítószereket. Így bár gyorsabb és egyszerűbb megoldás készen megvásárolni, nagyon egyszerűen elkészíthetjük saját, adalékanyagoktól mentes változatunkat. Arról nem is beszélve, hogy az otthon készített mogyoróvaj lényegesen olcsóbb bolti társainál.

Egészséges minden nap fogyasztani?

A mogyoróvaj zsírban gazdag, így kalóriatartalma rendkívül magas (588 kcal/100g). Éppen ezért nem biztos, hogy a legjobb választás fogyókúrázók számára. Mértékkel fogyasztva azonban semmiképp sem mondható egészségtelennek. Amellett, hogy az egyik legtisztább növényi zsírforrás, fehérjetartalma sem elhanyagolható. 100 grammjában 25 gramm fehérje van, ami a növények között igen magas értéknek számít.

Hogyan készítsem el otthon?

Semmi más nem kell hozzá, mint földimogyoró, egy aprítógép és némi türelem. Ez utóbbi pedig sajnos semmiképp nem hagyható el. A tökéletes állag eléréséhez ugyanis idő kell. Meg kell várni, hogy a mogyorószemekből elegendő olaj szabaduljon fel ahhoz, hogy összeálljon a tökéletes krém.

Recept

Hozzávalók:

• 3 bögre sótlan földimogyoró (pörkölt mogyoró is használható)
• 1 csipet só (legjobb az apró szemű tengeri só)

Elkészítés

Öntsd a mogyorót az apítógépbe és kezdd el fokozatosan aprítani. Nagyjából 1 percenként érdemes szünetet tartani és átkeverni a masszát.
Ha édesebb ízre vágysz, 1-2 teáskanál mézet is hozzáadhatsz.
Az elkészült mogyoróvajat öntsd egy befőttesüvegbe! Száraz, hűvös helyen tárolva akár 2 hónapig eláll.