Hogyan készül a tökéletes zabkása? 

A legjobb állag eléréséhez fél bögre zabra és 1 bögre vízre vagy tejre van szükségünk (bátran használhatunk növényi tejeket is). Zabból érdemes apró szeműt választani, hiszen így sokkal krémesebb lesz a végeredmény.  

A zabot tegyük egy lábasba, adjunk hozzá egy csipet sót, majd öntsük rá a tejet vagy vizet! Közepes lángon főzzük, amíg elérjük a kívánt állagot. Rohanós reggeleken akár mikróban is elkészíthető. 

Amellett, hogy a zabkása az egyik legegészségesebb reggeli, további előnye, hogy sosem lesz unalmas, hiszen az elkészíthető verziók száma szinte végtelen. Gyümölcsökkel, magvakkal, mézzel, juharsziruppal vagy a kedvenc fehérjeporunkkal is feldobhatjuk, valamit léteznek sós változatok is, melyek akár köretként is szolgálhatnak. 

Mai cikkünkben egy nagyon finom  őszi-téli zabkása receptet osztunk meg Veletek, mellyel garantáltan jól indul majd a  reggel.  

Almás-fahéjas zabkása 

Hozzávalók  

• 1 közepes méretű alma 
• kevés vaj vagy kókuszolaj 
• ½ bögre aprószemű zabpehely 
• 1 bögre tej (vagy növényi tej) 
• ½ teáskanál fahéj 
• ½ teáskanál vanília aroma 
• ízlés szerint szerecsendió 
• ízlés szerint méz vagy juharszirup  

 

Elkészítés

A meghámozott, felkockázott almát a vajjal vagy kókuszolajjal közepes lángon hevítsük, majd adjuk hozzá a fahéjat és a szerecsendiót. Öntsük a zabot és a tejet a fűszeres almákra, majd alaposan keverjük össze. Addig főzzük, amíg krémes állagot nem kapunk. 
Ha elkészült, adjuk hozzá a mézet vagy a juharszirupot és a vanília aromát. Díszíthetjük friss vagy aszalt gyümölcsökkel, chia maggal vagy mogyoróvajjal is.