Édesburgonya krémleves (4 főre)

Hozzávalók

• 3 nagyobb édesburgonya
• kb. 1.5 közepes fej vöröshagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• 200 ml tejszín (növényi tejszín is használható)
• gyömbér
• só, bors (ízlés szerint)
• kakukkfű

Elkészítés

A vöröshagymát és az édesburgonyát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. Egy nagy fazékban kókuszolajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát, a 3-4 darabra vágott fokhagyma gerezdeket és gyömbér darabkákat, majd megsózzuk és borsozzuk az egészet. Ezt követően annyi vizet öntünk a fazékba, hogy éppen ellepje a tartalmát. Közepes lángon kb. 20-30 perc alatt meg is puhul az édesburgonya.

Amikor már majdnem kész, egy kevés levet merünk egy kisebb tálkába és lassan, folyamatos kavargatás mellett hozzáöntjük a tejszínt. Ezt nevezzük hőkiegyenlítésnek. Ez nagyon fontos, mivel így nem fog a levesünkből kicsapódni a tejszín és szép homogén, krémes állaga lesz a levesnek.

Ha megpuhult az édesburgonya, akkor botmixer segítségével turmixoljuk össze a levesünket, miközben visszaöntjük a korábban tejszínnel besűrített levet. Zárásként adjunk hozzá némi kakukkfüvet és szükség esetén sóval, borssal, illetve cayenne borssal is megbolondíthatjuk.

Megvárjuk, míg egyszer utoljára rotyogni kezd, ami azt jelenti, hogy kész is az ínycsiklandozó édesburgonya krémlevesünk.
Tálalhatjuk pirított baconnel, valamint kiválóan illik hozzá egy házilag, sütőben elkészített reszelt cheddar sajtos ropogtatós is.