Most biztosan sokan felkapják a fejüket, hogy márpedig a méz nem vegán! Nos, valóban nem az, viszont van egy alapanyag, ami megszólalásig hasonlít a méz állagára és ízére. Ez pedig nem más, mint a melasz. A melasz tulajdonképpen egy sűrű cukorszirup, ami a cukorrépa vagy cukornád feldolgozásának mellékterméke. Az elnevezés a „mellaceus” , azaz mézszerű szóra vezethető vissza. Bár nem a világ legegészségesebb dolga, de karácsonykor ez is bőven belefér!  

Hozzávalók: 

- 1 chia tojás (1 evőkanál chia mag, 3 evőkanál meleg víz- hagyjuk állni amíg megkocsonyásodik) 
- ½ bögre vegán vaj vagy margarin 
- ½ bögre melasz 
- ½ bögre barnacukor 
- 1 evőkanál almaecet 
-1 kiskanál vanília aroma 
- 2 ½ bögre liszt 
- 1 teáskanál szódabikarbóna 
- 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék (ízlés szerint több is használható) 
- 1 csipet só

A díszítéshez: 

- 2 evőkanál vegán vaj vagy margarin
- 1 bögre porcukor
- 1-2 evőkanál növényi tej 

Elkészítés 

Egy tálban keverd össze a szobahőmérsékletű vajat, a cukrot, a melaszt, az almaecetet, a vanília aromát és a chia tojást, majd dolgozd össze egy robotgép segítségével. Szitáld a lisztet a keverékbe, majd add hozzá a fűszereket és a szódabikarbónát! Tedd a masszát egy órára hűtőbe. Ezután nyújtsd ki a tésztát (kb. 0,5 cm vastagra), majd mézeskalács formák segítségével szaggasd ki! Tedd a mézeskalács figurákat egy sütőpapírral fedett tepsibe és 8-10 perc alatt süsd őket aranybarnára! Mielőtt feldíszíted, hagyd a sütiket teljesen kihűlni. Robotgéppel keverd össze a krém hozzávalóit, majd a keveréket töltsd nyomózsákba és díszítsd fel a figurákat! Fogyaszthatod frissen is, de néhány nap elteltével válnak igazán puhává.  

Tipp: Bár az USA-ban a melasz közkedvelt alapanyag, Magyarországon sajnos nem sok helyen lehet kapni. Bioboltokban viszont egész biztos, hogy találni fogsz!