A nagyhírű nevettető, Nagy Bandó András az Orfűi medvehagyma kincseskönyvben ír a növényről: „Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát...” Ez a medvehagyma. Írtak róla verset is, de felhasználásával sokkal több receptet. Éhséget csillapítókat, meg nyavalyákat űzőket is, mivel évszázadok óta hiszik, hogy megannyi gyógyító hatása van.

Úgy tartják, még a vámpírok elűzésére is jó. Ami alighanem igaz lehet, hiszen emberemlékezet óta nem hallottunk vámpírtámadásról a Dél-Dunántúlon. Hazánkban itt tenyészik a legdúsabban. Orfű vidékén – ahol évente egyszer fesztivált is rendeznek a tiszteletére – elég tavasztájt beleszippantani a levegőbe és tudható, hogy szezonja van: messzire illatozik az erdő.

Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe, csinálhatunk belőle pestót. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymával, csak lágyabb ízű. Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért.

Aki lekéste a nagy áprilisi inhalálást, még nem vesztett el mindent, meg kell kóstolni a MixIt kemencében sült diófélék medvehagymás változatát! Mennyei, először az illata, aztán az íze.

Medvehagymát reggeltől estig ehetsz, kezdve a pirítósra kent medvehagymás pestóval:

Medvehagyma (zöld) pesto hozzávalók, amiket csak össze kell turmixolni, krémesre.   

Ebédre jöhet a leves! Krémes, lágy, medvehagymás, kruton helyett ropogós dióval.

Összetevők:

  • 250 g vadfokhagyma levelek
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 nagy burgonya, meghámozva és feldarabolva
  • Fél liter zöldségalaplé
  • 100 ml tejszín
  • 50 g vaj
  • Só és bors ízlés szerint

Öblítsük le a medvehagyma leveleit és vágjuk durvára. Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, pároljuk 5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá az apróra vágott burgonyát és a zöldségalaplevet, majd forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot, fedjük le a lábast és hagyjuk főni 20-25 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul. Adjuk a leveshez az apróra vágott medvehagymát és hagyjuk főni néhány percig, amíg megfonnyadnak és megpuhulnak a levelek. Botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítsük a levest, amíg sima és krémes nem lesz. Tegyük vissza a levest a lábosba, adjuk hozzá a tejszínt. Kész is, már csak tálalás után szórjunk rá egy-egy kanállal a medvehagymás, sült diófélékből, kruton helyett, hiszen egészségesebb és ízesebb is.

Ha vacsorára ízesítenénk az ételüket medvehagymával, akkor kiváló választás és számos ételhez passzol gnocchitól a salátákon át az ázsiai finomságokig. Ma a pirított marhára szavazunk, medvehagymás magvakkal! Íme, a recept:

Pácolj be 50 dkg marhafartövet, adj hozzá 2 evőkanál szójaszószt, 2 evőkanál szezámolajat, 2 evőkanál édes chili szószt és egy tojássárgája

A salátához:

  • 1 hagyma
  • 1 piros chili paprika
  • 1 pirospaprika
  • 2 csésze sütőtök
  • 1 marék medvehagyma
  • 1 marék MixIt, kemencében sült diófélékből
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szezámmag

A marhahúst csíkokra vágjuk és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szójaszószt, a szezámolajat, a chili szószt és a tojássárgáját, jól összekeverjük. Hűtőben pácoljuk legalább 1 órát.

Közben meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát. A chilit, pirospaprikát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és felkockázzuk. A sütőtök húsát falatnyi darabokra vágjuk és forrásban lévő, sós vízben 6-8 percig főzzük. Mossuk meg a medvehagymát, rázzuk szárazra, távolítsuk el a szárát, vágjuk félbe a leveleket. Forró vízben néhány percig blansírozzuk, majd jéghideg vízben frissítjük fel és csepegtessük le.

Wokban hevítsük fel az olajat, pirítsuk üvegesre a hagymát, adjuk a chillit, a magvakat és a sütőtököt hozzá, borsozzuk! Vegyük ki a zöldségeket a wokból és a maradék olajon gyorsan pirítsuk meg a húst. Tegyük vissza a zöldségeket a wokba, keverjük össze a hússal, melegítsük át. Jöhet a medvehagyma és a szezámmag, még egy kis dióféleség! Fűszerezés ok? Jó étvágyat!