Jó pár éve sose maradhat el nálam a töklámpás készítése, így október végén. Tudom, sokan nem szeretik ezt a szokást, mert nagyon „amerikai”, de szerintem inkább ilyennel foglaljuk le magunkat, mint sok értelmetlen mással. Cikkemben megmutatom azt, hogyan készíettem el az idei lámpásomat, valamint igazi sportos tökök képeit is megtekinthetitek, hiszen Amerikában, ahonnan indult az egész hagyomány, a sport iránt elkötelezettek sokszor kedvenc csapatuk emblémáját vagy szimbólumát faragják ki a tökből, vagy csak simán kifestik. Így láthattok foci vagy rugby labda mintájára készített tököket is.

Leginkább a különleges mintákat szeretem, idén például Mike Wazowskit faragtam ki a Szörny Rt.-ből.
Legelőször is szerezz be egy nagyobb méretű tököt, és figyelj arra, hogy ne guruljon el, hanem megálljon egy helyben. Ha ez megvan, szükséged lesz még újságpapírra, egy nagyobb tálra, hegyes késre és kanálra, esetleg tollra a minta berajzolásához.

Első lépésként rajzold körbe a tök „sapkáját”, majd vágd le. Így hozzáférsz a belsejéhez, ahonnan kapard ki kanállal a belsejét. Figyelj arra, hogy ne kapargálj addig, amíg nagyon elvékonyul a tök fala. Utána rajzold meg a mintát, amilyet szeretnél, és kezdd el kivágni azokat a részeket is a kis késsel. Nálam Wazowski elkészítése a következőképpen történt: kivágtam a kis lyukat a szemének, majd a szeme feletti félkörhöz lehámoztam a tök felső héját. Utána a szájánál először ugyanígy hámoztam, majd a kés segítségével kivágtam a fogakat is. Ennyi volt az egész művelet, utána csak egy mécsest tettem bele és kivittem a kertbe. A korai sötétedés után tök jól mutat 
A galériában megtekinthetitek a munka részleteit lépésről-lépésre 

Galéria(Töklámpás)
Itt pedig a sportos töklámpásokhoz adunk néhány inspirációt: Galéria(sportos tökök)