A Veganuár (angolul: Veganuary) kihívás 2014 óta működik és évről évre megduplázódik a résztvevők száma. Az esemény alapítói, Jane Land és Matthew Glover igyekeztek megragadni az évkezdés motiváló erejét, és világszerte arra biztatni az embereket, hogy 31 nap erejéig próbálják ki a húsmentes életet. Az ötletnek óriási sikere volt és a közösségi médiát valósággal elárasztották a #veganuary hashtegek.

A kihíváshoz bárki csatlakozhat és a regisztráció teljesen ingyenes. Az e-mail címünk megadásával egy úgynevezett „starter kit” –et kapunk, ami általános tájékoztatókat, recepteket és napi motiváló e-maileket tartalmaz. A tagok pedig előszeretettel osztják meg tapasztalataikat és az általuk készített ételeket az Instagramon és a Facebookon. Számos magyar influencer is a mozgalom mellé állt, így Fatimapanka vagy Noraspiration feed-jében is találkozhattok ilyen jellegű posztokkal.

Ha Te is úgy döntesz, kipróbálod, milyen az élet állati alapanyagok nélkül, nagyon sokat teszel a saját egészségedért és a környezetedért egyaránt. A váltás (főleg ha eddig húst ettél hússal) sokszor nem egyszerű. Az első egy-két hét legalábbis biztosan nagyon nehéz. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel megkönnyítheted az átállást.

1. Legyen célod!

Mielőtt belevágsz, tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért szeretnél növényi alapon étkezni. Az állatok védelme érdekében? Esetleg inkább a saját egészséged vagy a környezetvédelem motivál? Mindegy mi a cél, a lényeg, hogy elég erős legyen a motiváció. Ha csak azért csinálod, mert vegánnak lenni „menő” jobb, ha inkább más újévi kihívás után nézel.

2. Próbálj ki vegán éttermeket!

Szerencsére egyre több étterem igyekszik kiszolgálni a növényi alapon táplálkozók igényeit. Szinte minden ételnek létezik vegán változata, így találkozhatunk hamburgerrel, chicken nuggets-el és akár fish and chips-szel is. Fontos azonban belátni azt is, hogy attól hogy egy étel nem tartalmaz állati összetevőt, még nem biztos, hogy egészséges. A vegan junk food-ok helyett igyekezzünk minél több teljes értékű ételt fogyasztani.

3. Ásd bele magad jobban!

Az ma már világszerte elfogadott nézet, hogy a növényi étrend az egyik leghatékonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése szempontjából. De vajon tudod, hogy miért? Hogyan lehetséges, hogy 1 kg húsipari termék előállításához majdnem 20000 liter vízre van szükség? Az internet tele van erről szóló cikkekkel és filmekkel, melyek Téged is inspirálhatnak, hogy áttérj a vegán életmódra. Különösen nagy dobás volt 2019-ben a The Game Changers című film, amiben olyan sportolók álltak ki a növényi étrend mellett, mint Arnold Schwarzenegger vagy Derrick Morgan.

4. Haladj fokozatosan!

Ki mondta, hogy csak akkor csatlakozhatsz a kihíváshoz, ha semmilyen állati ételt nem eszel. Nem mindenkinek válnak be a drasztikus megoldások, és ez így van jól. Teljesen normális, ha több évtized húsevés után nem vagy képes egyik napról a másikra váltani. Kezdetben próbáld meg elhagyni csak a húst vagy iktass be minden nap egy- egy növényi alapú étkezést.