Mai receptünk az eredeti pite diétás verziója, hogy a fogyókúrázóknak és az ételérzékenyeknek se kelljen lemondani az ősz legfinomabb édességéről. A recept nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tojást és tejterméket sem, és igény szerint gluténmentesen is elkészíthető.

 

Sütőtökös pite

Hozzávalók

Az alaphoz:
• 200 g zabpehelyliszt
• 200g teljes kiőrlésű liszt
• 6 evőkanál kókuszolaj
• 6 evőkanál hideg víz

A töltetékhez:
• 500 g sütőtök (sült)
• 40 g négyszeres erősségű édesítő
• 90 ml rizstej (bármilyen növényi tej használható)
• 1 „chia tojás” (elkészítését lásd lent)
• 2 evőkanál zabpehelyliszt
• fahéj és szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!

A liszteket a kókuszolajjal és vízzel gyúrd össze, hagyd állni 5 percet, majd egyenletesen nyomkodd bele egy pite formába!

Amíg a tészta pihen, készítsd el a chia tojást! Ehhez 1 evőkanál chia magra és 3 evőkanál vízre lesz szükséged. Keverd össze, majd tedd félre pár percre, hogy a magok magukba szívják a nedvességet!

A töltelék elkészítéséhez tedd egy turmixgépbe a hozzávalókat és turmixold össze. Ha nem találod elég édesnek vagy fűszeresnek, bátran adj még hozzá édesítőt, fahéjat vagy szerecsendiót! Öntsd a tésztára az elkészült keveréket és oszlasd el egyenletesen, majd tedd az előmelegített sütőbe 40-50 percre. Fontos, hogy a sütőtökös massza nem fog teljesen megkeményedni, hanem mindig kicsit ragacsos marad, így elősorban a tésztát érdemes figyelni, hogy megsült-e.