Ha egy gyors, finom és egészséges desszertre vágysz, próbáld ki a crumble-t! Elkészítése nagyon egyszerű, az előkészületek mindössze néhány percet vesznek igénybe, az eredmény mégis magáért beszél. A süti lényege, hogy az alsó gyümölcsös rétegre ropogós, morzsolt tészta kerül. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető (sőt, léteznek zöldséges-sós verziók is), így mindenki a saját ízlésére formálhatja. Mi most az ősz egyik legkedveltebb alapanyagát, a szilvát választottuk.

A recept nem tartalmaz tojást és hozzáadott cukrot, emellett laktózmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.

Szilvás crumble

Hozzávalók

• 125 gramm laktózmentes vaj
• 100 gramm teljes kiőrlésű liszt
• 50 gramm mandulaliszt
• 50 gramm aprószemű zabpehely
• 1 kiskanál négyszeres erősségű édesítő
• 500 gramm szilva
• őrölt fahéj

Elkészítés

A szilvákat magozzuk ki és daraboljuk fel. Tegyük őket egy hőálló tálba vagy tepsibe és szórjuk meg édesítővel, illetve kevés fahéjjal. Ezután egy másik tálban a hideg, felkockázott vajat, a liszteket és zabpelyhet kézzel dolgozzuk össze. A tészta nem fog teljesen összeállni, akkor jó, ha morzsaszerű állagot kapunk. Ezután az elkészült tésztát morzsoljuk a szilvák tetejére.
180 fokon addig süssük, amíg a tészta aranybarnává válik.

Fogyaszthatjuk magában, de jó választás lehet hozzá a joghurt vagy a vanília fagylalt is.