1. Tejsavó fehérje

A tejsavó a tehéntej származéka. Választhatunk koncentrátumot vagy izolátumot. Az előbbi általában 60-80% fehérjét tartalmaz, a maradék 20-40% pedig szénhidrát és zsír elegye. Az izolátum egy tisztább formula, mely 90-95%-ban tartalmaz fehérjét. Bár a koncentrátumok árban sokszor kedvezőbbek, érdemes inkább egy jó minőségű izolátumra beruházni. A tejsavó fehérjék általában könnyen emészthetők, és az egyik legjobbnak bizonyultak, ha izomtömeg növelésről van szó. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy ezek a termékek laktózt, tehát tejcukrot tartalmaznak, de szerencsére egyre több gyártó igyekszik laktózmentes termékeket is előállítani.

2. Kazein

A kazeint a tejsavóhoz hasonlóan tehéntejből vonják ki, de még a tejsavó az emésztés során gyorsan aminosavakra bomlik, addig a kazein sokkal lassabban emésztődik és szívódik fel. Emellett képes lassítani a gyomorürülést, ezáltal csökkenti az éhségérzetet, hosszú távon pedig lassítja az izomfehérjék lebontását. Sokszor kombinálják tejsavó izolátummal az összetett hatás érdekében.

3. Tojásfehérje

A tojásfehérjéből készült porok kiváló minőségű fehérjeforrásként szolgálnak és tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat, amire az emberi szervezetnek szüksége van. A többi fehérjéhez viszonyítva nagyon magas leucin tartalommal bír, ami az egyik legfontosabb aminosav az izomtömeg növelése szempontjából. Nemhiába tett Arnold Schwarzenegger nyers tojásokat az edzés utáni turmixába. A tojásfehérje jó alternatíva lehet, tejfehérje vagy laktóz érzékenyeknek, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal kevésbé telít el és csökkenti az étvágyat, mint a tejsavó vagy a kazein.

4. Növényi fehérjék

Ma már a vegánok és az ételérzékenyek számára is hatalmas a választék a fehérjeporokat illetően. A legnépszerűbbek a borsóból, kenderből és a barna rizsből készült termékek. Bár az állati fehérjékhez képest még viszonylag kevés tanulmány született a növényi forrásokkal kapcsolatban, de a legújabb eredmények azt mutatják, hogy hasonlóan képesek hozzájárulni az izmok fejlődéséhez, mint állati eredetű társaik. Ugyanakkor egyik növényi fehérjeforrás sem teljes értékű, tehát nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat. Előnyük viszont, hogy könnyen emészthetők, nem tartalmaznak laktózt és tejfehérjét, valamint sokáig teltségérzetet biztosítanak. Jellegzetes, „poros” állaggal rendelkeznek, ami kezdetben szokatlan lehet, ha eddig állati termékeket fogyasztottunk.