Ihatok a böjt alatt?

A böjt nem azt jelenti, hogy ilyenkor semmit nem fogyaszthatunk. Sőt, kiemelt hangsúlyt kap a folyadék bevitel. A legideálisabb az lenne, ha kizárólag tiszta vizet innánk, sokaknak azonban kifejezetten nehéz a 2-3 liter folyadékot vízből fedezni. Ők bátran fogyaszthatnak gyógyteákat vagy akár citromos vizet is. Bár jó ötletnek tűnhetnek a cukormentes üdítők, mégsem ajánlott rendszeresen ilyeneket inni, több okból sem. Egyrészt, mert nagyon egészségtelenek a rengeteg mesterséges adalékanyag miatt, másrészt pedig kutatások bizonyítják, hogy a kalóriamentes édesítőszerek is inzulinszint emelkedést idézhetnek elő. Egyes édesítők ugyanis képesek az édes ízeket érzékelő receptorokat ingerelni, ami bár a cukorhoz képest kisebb, de mégsem elhanyagolható inzulinválaszt fog kiváltani. A magas inzulinszint és a böjt pedig egymással nem összeegyeztethetők.

Ha nagyon éhes lennél, próbálj meg szénsavas ásványvizet kortyolgatni, ha pedig minden kötél szakad, és úgy érzed, majd’ éhen halsz (pedig hidd el, nem fogsz) egyél néhány szem olajos magot (pl. diót, mandulát), esetleg rágcsálj nyers uborkát vagy zellert. Az első pár nap vagy hét nagyon nehéz lehet, különösen, ha eddig napi 5-6-szor is ettél, de idővel alkalmazkodni fog a tested.

Mi a helyzet a kávéval?

A többség számára nincs reggel kávé nélkül. Jó hír a koffein függőknek, hogy az IF alatt sem szükséges lemondani a jó erős feketéről, hiszen a kávé (természetesen tej és cukor nélkül) nem fogja megtörni a böjtöt, sőt fogyasztása kifejezetten előnyös lehet. A kávéban lévő polifenolok ugyanis pozitív hatást gyakorolnak az autofágiának nevezett mechanizmusra, melynek következtében gyorsul a sejtek megújulása. Emellett a koffein gyorsítja az anyagcserét, ami segíti a zsírégetést.

Mikor eddzek?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy a böjt vagy az étkezési ablak idejére érdemes-e időzíteni az edzést. Az elmúlt évek kutatásai azt bizonyítják, hogy a zsírégetés maximalizálása érdekében legjobb a böjt periódusában (különösen annak végén) edzeni. Ez azonban sokaknak nagyon megterhelőnek bizonyul, valamint gyakori lehet az edzés alatti teljesítmény csökkenés is. Ha úgy érzed, így nem vagy képes hatékonyan edzeni, megpróbálhatod a böjt közepére vagy első harmadára időzíteni a napi testmozgást. Ha azonban ez sem megoldható, mert nem tudod összeegyeztetni a napi beosztásoddal, nyugodtan elmehetsz a konditerembe az étkezési ablakod alatt is. Ilyenkor azonban evés után érdemes 2-3 órát várnod, hogy ne zavard meg az emésztésed.