Mi a ketogén diéta?

Ahhoz, hogy megértsük, mitől lesz a ketogén diéta olyan különleges, fontos tisztában lennünk, mik is azok a makro-tápanyagok. Minden étel, amit elfogyasztunk 3 fő egységből épül fel: szénhidrátból, fehérjéből és zsírból. Emellett további mikro-tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, de energia szempontjából ezek nem lényegesek. A WHO ajánlása szerint, ideális esetben a napi energiaszükségletünk 55%-át szénhidrátból, 15%-át fehérjéből és nagyjából 30%-át zsírból érdemes fedezni. A ketogén diéta esetén ezek a számok viszont jelentősen eltérnek: egy ilyen étrend ugyanis75% zsírt, 20% fehérjét és mindössze 5% szénhidrátot tartalmaz.

Miért ilyen népszerű?

Kevesen tudják, de a ketogén diéta egyáltalán nem újkeletű felfedezés, hiszen évtizedek óta használják az orvosi gyakorlatban epilepsziás betegek kezelésére. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál a betegeknél, akik ilyen diétát követtek jelentősen kevesebb rohamot észleltek és sok esetben teljesen tünetmentessé is váltak.
Az, hogy a keto mint életmód mostanra robbant be igazán a köztudatba, valószínűleg annak köszönhető, hogy egyre többen ismerték fel a diéta jótékony hatásait a szervezetre nézve.
Amellett, hogy az egyik leghatékonyabb fogyókúrás módszer, kiválóan csökkenti az étvágyat, jó hatással van a vérzsír szintekre és csökkenti a II. típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.
(A diéta pozitív hatásairól későbbi cikkeinkben részletesen olvashatsz.)

Mi történik a testeddel, ha áttérsz a ketogén étrendre?

A tested kétféleképpen fog megküzdeni a szénhidrátok hiányával. Egyrészt belép a ketózisnak nevezett metabolikus állapotba, és gyakorlatilag zsírból (illetve annak lebontási termékéből) ketontesteket állít elő, hogy biztosítani tudja a megfelelő energiamennyiséget az agy és a létfontosságú szervek számára.
Másrészt beindul a glükoneogenezis, ami nem más, mint glükóz (szőlőcukor) előállítása különféle előanyagokból. Ez a folyamat azért lényeges, mivel nem minden szervünk elégszik meg kizárólag ketontestekkel, ha energianyerésről van szó.
Ebből látszik, hogy tulajdonképpen a testünk a minimális szénhidrát bevitel ellenére is tökéletesen képes funkcionálni.
Ha eddig a szénhidrát volt a fő energiaforrásod, és úgy döntesz, kipróbálod a ketogén étrendet, légy türelmes! A szervezetednek ugyanis szüksége lesz néhány napra, hogy alkalmazkodni tudjon, hiszen a ketózis nem egyik pillanatról a másikra történik.
Sokaknak nagyon nehezen megy az átállás, és kezdetben fejfájást, vércukor ingadozást és fáradtságot és gyengeséget tapasztalhatnak. Ezek a tünetek azonban néhány nap, esetleg néhány hét alatt megszűnnek.

Bár a keto étkezést követők tábora egyre csak nő, fontos tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb tudományos kutatás még folyamatban van. Így, bár már jelenleg is nagyon sok biztató eredmény birtokában vagyunk, a teljes kép még várat magára.