A köznyelvben cukorként általában a cukorrépából előállított répacukrot emlegetjük. Ennek finomításával készül például a kristálycukor, a kockacukor és a porcukor. Magyarország éves cukorfogyasztása nagyjából 380 ezer tonna, ami igen jelentős mennyiség. Ez az érték nemcsak a kristályos formátumra vonatkozik, hanem minden olyan élelmiszerre, amelyeket hozzáadott cukorral édesítenek (joghurtok, üdítőitalok, gabonapelyhek, szószok stb.).
​A finomított cukrok tehát sajnos épp olyan jelentős összetevői egy átlagos magyar étrendnek, mint a zöldségek vagy a húsok.

De miért ennyire addiktív?

A cukor képes dopamin felszabadulást okozni az agyban. A dopamin pedig nem más, mint egy ingerület átvivő anyag, amelynek szerepe van a boldogság érzet kialakulásában. Ebből a szempontból tehát hasonlóan működik, mint bizonyos kábítószerek, sőt egyes adatok szerint addiktívabb is. Vannak, akik hajlamosabbak függővé válni. Ebben valószínűleg szerepe lehet a mindennapi szokásoknak és a minket körülvevő környezetnek is. Azok, akiket rendszeresen csokoládéval jutalmaztak gyerekkorukban, hajlamosabbak lehetnek felnőttkorukban erősebben sóvárogni az édességek iránt.

Győzd le a függőséget!

Egy két sütemény még nem a világ vége. Ha azonban azt veszed észre, hogy minden főétkezést képes lennél édességgel befejezni, vagy gond nélkül megeszel egy tábla csokit annak ellenére, hogy már egyáltalán nem vagy éhes, valószínű, hogy nálad is fennáll a probléma. Ennek pedig hosszú távon nemcsak olyan egészségügyi következményei vannak, mint a 2. típusú diabetes vagy az elhízás, de a szellemi jólétedre is hatással lehet. Az édesség utáni sóvárgás, az evés és az ezt követő bűntudat ugyanis egy ördögi kör, ami rányomja a bélyeget a mindennapokra.

Jó hír azonban, hogy ez a fajta függőség megszüntethető néhány egyszerű módszerrel. Íme a legfontosabb teendők listája:

1. Zéró tolerancia

Az első és legfontosabb lépés, hogy egy időre kiiktasd az összes cukros élelmiszert az étrendedből. Muszáj mindennek mennie, hiszen az agy a legkisebb mennyiségre is ugyanúgy reagál. Kezdetben előfordulhat rossz közérzet, fejfájás, gyengeség és fáradékonyság, de ezek a tünetek csak átmenetiek.

2. Táplálkozz kiegyensúlyozottan!

A cukorfüggőség legyőzésében központi szerepe van az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Figyelj oda, hogy minden étkezésed tartalmazzon elegendő mennyiségű fehérjét, rostot és jó zsírokat. Így elkerülhetők az éhségrohamok és csökken az édesség iránti vágy is.

3. Egy időre a mézet is felejtsd el!

Bár a méz és az agáve szirup, mint természetes édesítők számos egyéb jótékony hatással bírnak a szervezetre nézve, egy időre jobb, ha ezeknek is búcsút intesz. Sajnos molekuláris szinten éppen ugyanazt a hatást fejti ki az agyra, mint feldolgozott társai, így könnyen a leszokás útjába állhatnak.

4. Nassolj gyümölcsöt!

Ez kissé ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a legtöbb gyümölcs fruktózban (gyümölcscukor) rendkívül gazdag. Bár a fruktóz is a cukrok egyik fajtája, mégsem ugyanazt a hatást fejti ki, hiszen rostban gazdag. Így kiválóan képesek az édesség iránti vágyat kielégíteni anélkül, hogy káros hatással lennének a szervezetünkre.
​Bővebben a gyümölcsökről ide kattintva olvashatsz.