Attól, hogy egy termék cukormentes, még nem jelenti azt, hogy alacsony kalóriaértékkel bír. Általában a mesterséges édesítők mellett (amik szintén nem tesznek jót az egészségünknek), zsírban nagyon gazdagok. Emellett rengeteg ízfokozót és tartósítószert is tartalmaznak.
Arról nem is beszélve, hogy a „fitt” felirattal ellátott müzlik jóval drágábbak is, mint „egészségtelennek” tartott társaik.
Mi a megoldás? Mondjunk le a kedvenc reggelinkről? Semmiképp!
Mindennek létezik egészséges alternatívája. Miért ne készíthetnéd el Te magad a személyre szabott müzlid, ami minden igényednek megfelel? Elég összekeverned a kedvenc összetevőidet, legyen az akár zabpehely, kesudió, mogyoró vagy különféle aszalt gyümölcsök és már élvezheted is. De ha többre vágynál, próbáld ki a granolát!
A granola nem más, mint a gabonák, magvak és aszalt gyümölcsök keverékének sült verziója. Attól lesz még extrább, hogy a hozzáadott természetes édesítő, mint a méz vagy a juharszirup sütés közben karamellizálódik, így egy édes és roppanós bevonatot képez a magvak külsején.
Tényleg csak a fantáziádon múlik, milyen összetevőket használsz, de ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá, mutatunk egy egyszerű receptet, melyet később kedvedre formálhatsz.
Házi Granola
Hozzávalók:
• 50 g zabpehely
• 50 g napraforgómag
• 50 g földimogyoró
• 40 g mazsola vagy aszalt vörösáfonya
• 50 g kókuszreszelék
• 50 g Méz (juharsziruppal vagy agáve sziruppal is helyettesíthető)
Elkészítés
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a mézet és forgassuk össze. A masszát egyenletesen oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig süssük. Sütés közben 5 percenként forgassuk át a keveréket. Figyeljünk oda, mert könnyen megéghet. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Fogyaszthatjuk tejjel, de kiváló smoothie vagy zabkása feltét is lehet.