A délelőtti étkezéseket elhagyók tábora egyre inkább növekszik és az irányzatnak már neve is van. Az intermittent fasting vagy magyarul időszakos böjt az egyik legújabb táplálkozási irányzat.

Sorozatunkban mindent megtudhatsz 2019 legnépszerűbb diétájáról!

Mi az az időszakos böjt?

Először is nagyon fontos leszögezni, hogy a böjt nem egyenlő a koplalással. Mint minden diétában, itt is nagyon fontos, hogy megfelelő makro- és mikrotápanyagokkal lássuk el a szervezetünket, azonban nem mindegy mikor étkezünk. Az intermittent fasting (továbbiakban IF) lényege, hogy a napunkat két részre kell osztani: egy étkezési és egy böjt periódusra. Az ún. étkezési ablak lesz az az időszak, ami alatt elfogyasztjuk a napi kalóriamennyiségünk 100%-át, a nap többi részében pedig egyáltalán nem táplálkozunk.

Miért ilyen népszerű az IF?

Az IF hatékonyságát számos tudományos bizonyítékkal lehet alátámasztani. Az egyik legjobb diéta a testzsírszázalék csökkentése szempontjából, és miközben megszabadulunk a felesleges zsírtól, segít megőrizni az izmainkat. Így egy sokkal szálkásabb és tónusosabb testalkatot érhetünk el. Mi ennek a magyarázata?

Ha nem jutunk elég táplálékhoz, mozgósítanunk kell a tartalékainkat. A szervezetben két nagyon fontos raktárunk van: az egyik a májban és az izmokban előforduló glikogén, a másik pedig a raktározott zsír. Éhezés során úgynevezett katabolikus (lebontó) hormonok szabadulnak fel, mint az adrenalin vagy a noradrenalin, melyek többek között arra szolgálnak, hogy akkor se maradjunk energia nélkül, ha egy ideig nem táplálkozunk. Ezek a hormonok (valamint az inzulin és a növekedési hormon) hozzájárulnak, hogy mozgósítsuk a lerakódott zsírmennyiséget, ezáltal pedig jelentős mértékű fogyást érhetünk el.
​(Az IF hormonális hatásairól részletesebben olvashatsz a sorozat következő részeiben)

A fogyás mellett további pozitív hatásokkal is számolhatunk: javul a koncentráció és könnyebben tudunk a napi feladatokra fókuszálni.
​Emellett hozzájárul sejtjeink megújulásához, mert képes fokozni az autofágiának nevezett mechanizmust, mely nem más, mint az a folyamat, mely során a szervezet megszabadul az az elöregedett sejtektől.

Hogyan kezdj bele?

Többféle irányzat létezik, ha az étkezési ablak meghatározásáról van szó. A legnépszerűbb felosztás a 16:8, amikor egy 16 órás éhezési periódust egy 8 órás étkezési szakasz követ. Vannak, akik a 20:4-re esküsznek, mások pedig OMAD-oznak (One Meal A Day), tehát csupán napi egyszer esznek. Saját magadnak kell kitapasztalnod, melyik felosztás a legideálisabb számodra, viszont nagyon fontos a fokozatosság! Ha eddig napi 6-7-szer is ettél, ne akarj egyből 20 órát böjtölni! Kezdetben érdemes lehet egy alkalmazás segítségével kiszámolni, mennyi kalóriát viszel be az étkezési periódus alatt. Kezdő IF-esek ugyanis sokszor túl hirtelen csökkentik az elfogyasztott kalóriamennyiséget, amely, bár fogyáshoz vezet, hosszabb távon nem tesz jót az egészégnek.

Ha kedvet kaptál az időszakos böjthöz, bátran vágj bele. Hidd el, nem fogod megbánni! A sorozat további részeiben még több részletet tudhatsz meg napjaink legkedveltebb táplálkozási irányzatáról.