Ha viszont azt szeretnéd, hogy semmi ne árnyékolja be a nyaralást, fogadd meg az alábbi tanácsainkat, és ügyelj arra, hogy minden ki legyen pipálva, mielőtt beülsz az autóba/felülsz a gépre.

Európa mellett nagyon divatosak az olyan egzotikus országok, mint Egyiptom, Marokkó, vagy Tunézia, egyre többen hódítjuk meg Keletet, ahol a megszokottól eltérő higiéniai és egészségügyi standardokkal találkozhatunk. Az egyik leggyakoribb problémát ilyenkor az E-coli baktérium egy fajtája okozza, amelyet „utazók betegségének” is neveznek. A kellemetlen hasmenéssel és hasfájással járó fertőzés főleg a fejlődő országokba való utazásoknál jellemző, ahol alacsonyabb a higiéniai színvonal. Többnyire a vízzel és az élelmiszerekkel terjed, így megfelelő elővigyázatossággal és gyakori kézmosással is megelőzhető.

Ezért ha megvan az úti cél, indulás előtt mindenképpen érdemes utánanézni, hogy mi az, amire fokozottan oda kell figyelnünk egy Európán kívüli utazás során. De! Ha Te is a tutira mész, és ultrabiztonságos vagy - mint én - nyugodtan vigyél magaddal mindenhova mindent. Ne csak Európán kivülre. (Inkább vigyél mindent, mint hozz egy nyavalyát.)

  • Tudjuk meg, hogy milyen az adott országban a csatornahálózat, ihatunk-e csapvizet vagy inkább csak palackozott italokat fogyasszunk. Sok esetben még fogat mosni is érdemesebb üveges vízzel, hogy nehogy elkapjunk valamilyen fertőzést.
  • Ne fogyasszunk nyers gyümölcsöt vagy zöldségeket. Amennyiben mégis ennénk, mossuk meg nagyon alaposan vagy hámozzuk meg azt. Bár a szállodákban általában szabadon falatozhatunk belőlük, az érzékeny gyomrúak inkább még ott is kerüljék el.
  • Csak olyan helyen együnk, ahol biztosak vagyunk abban, hogy higiénikus körülmények között főznek, és szolgálják fel az ételt.
  • Amennyiben messzebbi tájakat veszünk célba, érdeklődjünk utána, hogy van-e ajánlott, esetleg kötelező védőoltás. Ezeket lehetőség szerint adassuk is be magunknak és családtagjainknak egyaránt.


Ezen túlmenően, akárhova is utazunk érdemes a következő jó tanácsokat is megfogadnunk:

  • Ügyeljünk a személyes higiéniára. Utazás alatt is mossunk minél többször kezet, hiszen ilyenkor talán még több mindent érintünk, mint általában. Vigyünk magunkkal víz nélkül is használható kézfertőtlenítő gélt arra az esetre, ha nincs lehetőségünk vízzel való kézmosásra.
  • Amennyiben nem vagyunk teljesen megbizonyosodva szálláshelyünk tisztaságáról, használat előtt töröljük át a WC deszkát, mossuk ki a kádat, fürödjünk papucsban, vagy tegyünk lábunk alá egy nem használt törölközőt a fertőzések elkerülése végett.
  • 11:00 és 15:00 óra között kerüljük a napozást és 30 percnél hosszabb ideig ne tartózkodjunk egyhuzamban a tűző napon.
  • Ügyeljünk a megfelelő hidratációra, igyunk elég vizet nyaralás alatt is!

És még valami, amivel nagyobb biztonságban lehetünk:

Az SOSInfocard egy egészségügyi adatbázis, amely minden olyan fontos adatunkat tartalmazza, amelyre utazásaink során szükségünk lehet, ha orvosi ellátásra szorulunk. A vércsoport, a név, az értesítendő elérhetősége, a krónikus betegségek és gyógyszerérzékenység beírása nem vesz többet igénybe 5 percnél, és életet menthet. Egy kétnyelvű plasztikkártyával jelezhetjük, hogy az egészségügyi kartonunk elérhető a weben. A kóddal védett online felületen az eligazodását ikonok segítik, az orvosi kifejezések pedig latinul szerepelnek. Tehát bármerre járunk a világban „szótértünk” majd az orvosokkal. További Információ: sosinfocard.com

Ha szeretnénk valóban felhőtlenül nyaralni, a biztosításra is gondolnunk kell. Nyilván a bajtól nem véd meg, és a lehető legjobb az, ha nincs rá szükség. Viszont ha mégis beüt a krach… akkor nagyon jól jön. És jobb, ha nem abból indulunk ki, hogy – ugyan, velünk biztosan nem fog semmi történni.

Ha külföldre indulunk nyaralni nem érdemes az utasbiztosításon spórolni, ugyanis teljes anyagi csődbe taszíthatja a családot, ha csak kisebb baleset is ér minket. Már egy fülfájás miatti orvosi vizit is „visszahozhatja” a biztosítás árát, így aki gyerekkel utazik, annak különösen érdemes jól felkészülnie. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya jó szolgálatot tehet, de nem mindenhol fogadják el, sok helyen pedig fizetni kell még mellette.

Míg a legolcsóbb biztosítások elegendőek lehetnek a környező országokba vagy akár az európai nagyvárosokba, addig az Európán kívülre utazóknak mindenképp a magasabb térítésű összegű biztosítás javasoljuk. Fontos, hogy ne csak az árat fürkésszük, hanem az adott utasbiztosításhoz tartozó szolgáltatást is megnézzük, azaz azt, hogy pontosan mire mennyit fizet a biztosító. 

Az alapszolgáltatásokon kívül fontos megnéznünk, hogy milyen sportoknál térít a biztosító, ha baleset történne. Extrém sportok esetén (például búvárkodás, rafting, vízisí, ejtőernyőzés) pedig kiegészítő biztosításra van szükségünk. Van, ahol a búvárkodás – bizonyos merülési mélységig – az alapcsomag része.  Az autóval útnak indulóknak jól jöhet a gépkocsira köthető kiegészítő asszisztenciabiztosítás. A kocsi meghibásodása esetén ugyanis a biztosítók intézkednek a szervizbe szállításról, és a szervizelés néhány napjára vagy a szállást, vagy a hazajutás költségét is a biztosítás állja.

Ezek után már nincs más hátra, mint élvezni a pihenés minden percét!