Először is fontos tisztázni, mit értünk valójában egészséges táplálkozáson. Az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy kiegyensúlyozott napi étrend megfelelő arányban tartalmaz szénhidrátot, fehérjét és zsírokat. Ezeket célszerű olyan teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek formájában bevinni, mint a zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok és gabonafélék. Így, ha betartod ezeket a szabályokat és minden nap odafigyelsz, hogy változatosan táplálkozz és kerüld a feldolgozott élelmiszereket, tulajdonképpen egészségesen étkezel. Nem is olyan bonyolult, igaz? De akkor mégis, honnan ered a tévhit?

1. Fitt, szénhidrát- csökkentett, mentes…

A fő probléma, hogy a boltok polcai tele vannak olyan, egészségesnek titulált élelmiszerekkel, melyek egyáltalán nem felelnek meg a fent említett követelményeknek. Egy- két hangzatos jelző hatására viszont hajlamosak vagyunk elhinni, hogy jót teszünk a szervezetünkkel, ha kizárólag fitt termékeket fogyasztunk. Ez sajnos koránt sem így van. Bár kalóriatartalmuk valóban kevesebb lehet, a legtöbb esetben rengeteg adalékanyagot és tartósítószert tartalmaznak. Az egészségünk (és a pénztárcánk) is meg fogja hálálni, ha a fitt joghurtok és kekszek helyett valódi ételeket vásárolunk.

2. Nem vásárolunk tudatosan

Bár a hipermarketekben évszaktól függetlenül vásárolhatunk meg bármilyen zöldséget és gyümölcsöt, nem árt odafigyelni arra, hogy minek van éppen szezonja. Ne december elején akarjunk friss epret vagy cukkínit vásárolni. Jó alternatívák lehetnek a fagyasztott termékek is, melyek- a tévhitekkel ellentétben- ugyanannyi vitamint tartalmaznak, mint friss társaik és lényegesen olcsóbbak is.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy bár a húsok és a halak fehérjében rendkívül gazdagok, sajnos hazánkban igen drágák. Tarts néhány húsmentes napot a héten!

Ezáltal csökkentheted a költségeket és egyúttal kiváló növényi alapú fogásokat fedezhetsz fel. Ha aggódsz a fehérjebevitel miatt, olvasd el alábbi cikkünket.

3. Főzz és dobozolj!

Ha elhatároztad magad az egészséges életmód mellett, a legtöbb pénzt valószínűleg azzal spórolhatod meg, ha nem idegenkedsz a főzéstől. Érdemes előre tervezni és hétvégén 3-4 napra főzni. Így garantáltan lesz mihez nyúlnod hét közben és nem kell egy fárasztó munkanap után a konyhában állnod.

Bár jó megoldásnak tűnhetnek az éttermek fitt ajánlatai is, semmiféle jogszabály nem létezik arra vonatkozóan, hogy mely fogásokat nyilváníthatnak egészségesnek az étlapon. Így amellett, hogy nem tudod garantálni az alapanyagok minőségét, ezek az ételek sokszor irreálisan drágák.