A Quiche (ejtsd: ’kis’) egy francia sós pite, gyakorlatilag egy omlós tésztaágyon elhelyezett finomságokkal megpakolt, tejszínnel összesütött lepény. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható és kiváló reggelire vagy akár ebédre is. Mivel a hagyományos recept szalonnát, tojást és magas zsírtartalmú tejfölt is tartalmaz, így semmiképp sem tekinthető diétásnak. Jó hír azonban, hogy nagyon könnyen azzá varázsolhatjuk, ha kicsit módosítjuk az eredeti receptet, így az ételérzékenyek és a fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják.

A Quiche további nagy előnye, hogy mindössze nagyjából fél órát vesz igénybe az elkészítése, így ha egy gyors vendégváró finomságra van szükséged, ez a Te recepted lesz!

Hozzávalók:

A tésztához:

• 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
• 10 dkg vaj vagy margarin
• 5-6 evőkanál langyos víz
• só

A töltelékhez:

• 20 dkg brokkoli
• 20 dkg csirkemellsonka
• 10 dkg póréhagyma
• 1 db kaliforniai paprika
• 5 dkg sajt (laktózmentes vagy növényi sajt is használható)
• 2 dl növényi tejszín (rizs vagy zabtejszín is használható)
• 2 db tojás
• só
• kókuszolaj

Elkészítés:

Mérjük ki és szitáljuk át a lisztet, majd morzsoljuk bele a szobahőmérsékletű vajat. Adjunk hozzá kevés vizet és gyúrjuk össze. Pihentessük a masszát legalább fél órán keresztül.
Ha letelt a fél óra, nyújtsuk ki a tésztát és tegyük egy kerek sütőformába. Helyenként szurkáljuk meg villával, majd 15 percig süssük a 180 fokra előmelegített sütőben.
Közben pároljuk meg a brokkolit. Ezután kevés kókuszolajon pirítsuk meg a sonkát, a paprikát és a póréhagymát, majd adjuk hozzá a párolt brokkolit is.
Egy másik tálban keverjük össze a növényi tejszínt a tojásokkal és a reszelt sajttal. Ebbe öntsük a brokkolis- sonkás tölteléket, majd borítsuk a tésztára. Süssük további 20 percig.