Elsőre furcsán hangzik, hogy az egészségre való törekvés beteggé tehet, pedig sajnos így van. Az orthorexia nervosa az étkezési zavarok egyik legújabb típusa. Az első eseteket a 90-es évek végén írták le, napjainkban pedig a betegek száma szignifikánsan emelkedett.

A betegség kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen. Kialakulhat egy másik étkezési zavarral (pl. anorexiával) való megküzdés eredményeként vagy lehet az obszesszív-kompulzív megbetegedés egyik formája is.

Nagyon hasonlít a sokak által ismert anorexiához vagy bulímiához, azzal a különbséggel, hogy az orthorexiás betegek nem az ételek mennyiségére, hanem a minőségére figyelnek kényszeresen. Ilyenkor az egészséges étkezés válik élete meghatározó tényezőjévé. Teljes mértékben kiiktatják az „egészségtelennek” tartott ételeket és kizárólag „tiszta” alapanyagokból készült fogásokat fogyasztanak.

Az étkezések állandó szorongást jelentenek számukra, kényszeresen olvasgatják a bolti élelmiszerek összetevő listáját és képtelenek spontán, jóízűen elfogyasztani valamit, ami nem illeszthető be a saját maguk által kialakított kritériumrendszerükbe.

Az ételek megtervezése és elkészítése felemészti minden idejüket, ezért általában fokozatosan elszigetelődnek családjuktól és barátaiktól. A probléma akkor válhat súlyosabbá, amikor egyre több étel kerül „tiltólistára”. Ilyenkor már csak néhány féle ételt hajlandóak elfogyasztani, és miközben rettegnek attól, hogy betegek lesznek, saját magukat teszik azzá, hiszen táplálkozási szokásaik előbb vagy utóbb hiányállapotok kialakulásához vezetnek. Nagyon fontos időben felismerni, mert súlyos alultápláltsághoz, esetenként pedig akár halálhoz is vezethet.

 

Ha tudatosan táplálkozol és odafigyelsz az egészségedre, még nem jelenti azt, hogy orthorexiás vagy. Abban az esetben viszont, ha ez kényszeressé válik és az időd nagy részét felemészti, esetleg a diétától való eltérés folyamatos bűntudatot kelt benned, előfordulhat, hogy Te is hasonló problémával küzdesz. Ebben az esetben mindenképp érdemes pszichológus vagy táplálkozási szakember segítségét kérned.