A Nemzeti Vese Program szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a vese létfontosságú szerepére, és hogy a tájékoztatással világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakorisága, súlyossága

Hozzáfűzték, mivel 2018-ban a világnap nőnapra esik, szeretnék hangsúlyozni, mennyire fontos a nők egészsége.

Magyarországon minden tízedik ember érintett valamilyen vesebetegségben.

A felnőtt nephrológiai szakrendeléseken évente több mint százezer vesebeteget látnak el, akik közül 6500 már végstádiumú veseelégtelenségben szenved - tájékoztattak.

Hangsúlyozták, hogy a krónikus vesebetegség jelenleg hatszázezer halálesettel a nyolcadik vezető halálok a nőknél.

Károsan befolyásolhatja továbbá a termékenységet és a terhesség kimenetelét is, az előrehaladott vesebetegségben szenvedő nők terhessége alatt pedig nagy a magas vérnyomás okozta szövődményeknek és a koraszülésnek a kockázata - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a terhesség alatt fellépő krónikus vesebetegség esetén nagyobb figyelemre, időben történő diagnózisra és megfelelő nyomon követésre van szükség.

A terhesség ugyanakkor alkalom lehet a krónikus vesebetegség korai felismerésére, és a korai tervszerű terápiás beavatkozásokra. 

A vese világnapot idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg, a program és további információk ezen a linken érhetők el.

Így védekezz

A Nemzeti Vese Program honlapján olvasható,  hogy  a rendszeres, évenkénti szűrés akkor is elengedhetetlen, ha semmilyen betegségre utaló tünet nincs. 

Ezen kívül a következő tanácsokat érdemes megfogadni:

Mozogjunk eleget, maradjunk fittek, sétáljunk gyakran (amikor csak alkalmunk nyílik rá), ám fontos tudni, hogy a krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést.
 

Méressünk (vagy mérjünk) rendszeresen vérnyomást, és ha az a normál (130/90) érték fölé emelkedik, akkor forduljunk orvoshoz, mivel a kezeletlen magas vérnyomás súlyosan károsítja a veséket (is). Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél törekedni kell a célvérnyomás-érték elérésére.
 

Ha cukorbetegségben szenvedünk, akkor szedjük megfelelően az előírt gyógyszereket - ugyanis a diabétesz a veséket is károsíthatja. Szomorú statisztika, de majdnem minden második cukorbetegnél kialakul a diabéteszhez köthető vesekárosodás, a nefropátia. A cukorbeteg tehát vegyen részt rendszeres kontrollvizsgálaton.
 

Igyunk naponta 3 liter folyadékot, az a legjobb, ha ennek nagyobb része kalóriát nem tartalmazó folyadék, például víz, cukormentes tea. Persze a folyadékmennyiségbe beleszámít a leves, a lédús gyümölcsök fogyasztása. Nem számít bele viszont a kávé és az alkohol, mivel azok vízhajtó hatásúak, bár a sörfogyasztást több tanulmány jótékonynak ismerte el.
 

Próbáld mérsékelni a sófogyasztást! Magyarországon már a gyermekek is körülbelül az egészséges mennyiség háromszorosát fogyasztják sóból! Felnőttként gyakran öt-hatszor többet viszünk be ebből az anyagból, főleg, ha szeretjük a sós rágcsálnivalókat, felvágottakat és kolbászféleségeket, illetve ha az ételkészítésnél (gyermekként) a sós ízre szocializálódtunk.

Törekedni kell a normális testsúly elérésére és megtartására, mivel az elhízott embereknél egyéb problémák mellett a vesekárosodás kockázata is növekszik. Ezért, ha valaki túlsúlyos és vesebetegségre hajlamos, akkor kérjen segítséget az életmódváltáshoz, testsúlya csökkentéséhez.
 

Mérsékeld az állati zsírok bevitelét is, mivel a magas koleszterinszint is kapcsolatban áll a vesék károsodásával.
 

Kerüld a dohányzást, de még a passzív dohányzást is, mivel annak érkárosító hatása van, és ez rosszat tesz a veséknek is.
 

Ne szedj rendszeresen (hónapokon keresztül) vény nélkül kapható gyógyszereket, mivel egyes fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők hosszútávú szedése visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat!
 

Komoly vese- és májkárosodást okozott már számos "gyógyhatású" készítmény is a világon. Sajnos rendre árulnak engedély nélküli, bevizsgálatlan, illegális, azonosítatlan anyagokat tartalmazó teákat, porokat, tablettákat. Soha ne vásároljon engedéllyel nem rendelkező terméket!
 

Amit az öltözködésnél megtehet veséi védelmében: hideg időben tartsd melegen a lábát! Télen pedig nyugodtan hordj vastag, a derekat is védő fehérneműt, trikót, atlétát.
 

Bármilyen gyanús tünetet észlelsz, például a vizelési szokásai megváltoznak, vagy a vizelete elszíneződik, esetleg fájdalmat tapasztalsz, fordulj orvoshoz.
 

Ha már valaki vesebeteg, akkor tartsa be az orvos és a dietetikus által összeállított speciális diétát - olvasható a vesebetegseg.hu-n.