Mi a narancsbőr?

A narancsbőr vagy más néven cellulit, a bőr alatti kötőszövetben létrejövő helyi zsírfelhalmozódás. A zsírsejtek csoportjait kötőszövetes sövények választják el egymástól. Ez a szerkezet az oka, hogy az érintett bőrterület a narancs héjához hasonlít.

Mi okozza?

Az állapot kialakulása több tényező eredménye. Szerepe lehet a túlzott cukorfogyasztásnak, mivel bizonyított tény, hogy a feleslegesen bevitt cukor zsír formájában raktározódik. Az energiatároló sejtek ilyenkor megduzzadnak és a felszín felé türemkednek. A másik fontos tényező a vér- és nyirokkeringés zavara. Ha a véredényekből a szövetek közé került folyadékot és salakanyagokat a nyirokkeringés nem képes megfelelő mértékben elszállítani, azok felhalmozódnak a kötőszövetben. Ennek a funkcionális zavarnak a helytelen életmód mellett hormonális és genetikai okai is lehetnek. Így fordulhat elő az, hogy rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás mellett is megjelenhetnek rajtunk a kis gödröcskék, melyek kezdetben csak a bőr összenyomásakor látszanak, később pedig akár állandósulhatnak.

Milyen gyakori?

Ha azt gondolod egyedül vagy a problémával, nagyon tévedsz! A nők 90-95%-a érintett világszerte. Sajnos a social media hajlamos azt sugallni, hogy a narancsbőr kizárólag a helytelen életmódnak köszönhető, miközben ez korántsem igaz. Természetesen helyes táplálkozással és rendszeres mozgással sokat tehetsz ellene, de semmi okod szégyenkezni, ha a Te combodon vagy fenekeden is előfordul. Nem ez határozza meg, mennyire vagy egészséges vagy vonzó. Ugyanúgy a tested része, mint a karod vagy a lábad.

A sorozat következő részeiben mutatunk néhány gyakorlatot és adunk pár tippet, melyek segítségével jelentősen csökkenthető a cellulit mennyisége, de teljesen eltüntetni általában nem lehet.
Így két lehetőséged van: elfogadod, mint a női lét természetes velejáróját és megtanulod szeretni a combod a kis gödrökkel együtt, vagy hagyod, hogy egy ilyen apróság lerombolja az önbizalmad.
Szerencsére egyre több sztár, köztük Ashley Graham, Beyonce és Reese Witherspoon is nyíltan vállalta, hogy bizony az ő testük sem tökéletes és cseppet sem érdekli őket, ha a fotósok lencsevégre kapják őket bikinijükben. Ha ők nem szégyenkeznek miatta, Te miért teszed?