A golyóálló kávét David Asprey fejlesztette ki, és nem kevesebbet ígért, mint hogy jelentősen javul a koncentráció, csökken az éhségérzet és a vércukor ingadozás, valamint elősegíti a fogyást. A vaj és a kávé kombinálása újszerű találmánynak tűnik, ugyanakkor már jóval azelőtt alkalmazták, mielőtt a kávé mindennapi itallá vált volna. Régen ugyanis a hegymászók összetört kávébabot kevertek össze állati zsiradékkal, ami egész napra elegendő energiát biztosított számukra. Asprey egy 2004-es tibeti utazása során találkozott először az ötlettel, amikor jak vajas fekete teával kínálták a szerzetesek. David, miután megitta az italt sokkal jobban érezte magát mind mentálisan, mind pedig fizikailag.

Ahhoz, hogy megértsük hogyan is működik napjaink egyik legnépszerűbb itala, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit is jelent a ketózis. Ketózis lényegben akkor következik be a szervezetünkben, ha jelentősen lecsökkentjük a bevitt szénhidrátok mennyiségét. Miután a testünkben lévő szénhidrát raktárak is kiürültek, a máj a szabad zsírsavakat ketontestekké alakítja, melyek ugyanúgy energiaforrásként szolgálnak, akárcsak a glükóz. A ketózisnak számtalan pozitív hatását írták le az elmúlt években: amellett, hogy segíti a fogyás folyamatát, csökken az éhségérzet, javítja a memóriát és a gondolkodást, sőt egyes kutatások az átlag élettartam növekedéséről is beszámoltak.

Hogy kerül a képbe a golyóálló kávé? Ha valaki ketogén étrendet folytat és a fő energiaforrása a zsír, nagyon hamar a ketózis fázisába tud kerülni. Ha viszont magasabb szénhidrát tartalmú étrendet követsz, vajjal dúsítani a kávéd, ilyenkor is jó ötlet, hiszen- ahogy egy kanadai kutatás rávilágított- a golyóálló kávé önmagában is képes ketózis irányába tolni az anyagcserét.

Asprey az eredeti receptben bio vajat és MCT olajat (közepes szénláncú trigliceridek) használt. Az előbbi magas K2 , A és E- vitamin tartalommal rendelkezik, az utóbbi pedig hozzájárul a ketontestek képződéséhez.

Hogyan készíts golyóálló kávét?

Ha Te is kedvet kaptál, hogy kipróbáld, mutatunk egy egyszerű receptet!

Keverj össze egy adag lefőzött kávét, 2 evőkanál bio vajat és 1 evőkanál MCT olajat (esetleg kókuszolajat), majd turmixold össze az egészet! Fontos, hogy tejet és cukrot ne tegyél a kávédba, mert az inzulin választ fog eredményezni, a magas inzulinszint pedig a ketózis ellen hat.

Egyesek reggeli helyett fogyasztják, mások viszont képtelenek felkelés után kizárólag kávét inni. Ha a golyóálló kávé mellé reggeliznél is, mindenképp érdemes alacsony szénhidrát tartalmú ételeket (pl. rántotta, tükörtojás, avocado) választani a hatás maximalizálása érdekében.