A vállízület stabilitását biztosító izmokat együttesen rotátor köpenynek nevezzük. Az izmok és inaik a váll minden irányba való mozgása miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve, éppen ezért nagyon gyakran sérülnek.

Rotátor köpeny sérülésére utal, ha a kar oldalra emelésekor a váll magasságában fájdalom jelentkezik, mely a felkarba sugárzik. Kezdetben csak mozgás hatására, később azonban éjszaka, nyugalomban is.

A rotátor köpeny sérülése az egyik leggyakoribb sportártalom. Általában a megfelelő bemelegítés nélkül végzett súlyzós erősítés kapcsán alakul ki. Ugyanis, ha az ilyenkor még „hideg” izmot nagy terhelés éri, előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb szakadások keletkeznek rajta, melyek rendkívül fájdalmasak lehetnek. Nemcsak hirtelen mozdulat, de ismétlődő terhelés is kiválthatja. A legveszélyesebbek a súly fej fölé nyomását igénylő gyakorlatok.

Ha ilyen jellegű fájdalmat tapasztalsz testmozgás során, semmiképp ne folytasd az adott gyakorlatot! Néhány napra érdemes a felsőtest edzését is elfelejteni. Nagyobb kárt okozol, ha nem adsz időt magadnak a teljes regenerálódásra. 1-2 nap pihenés és jegelés után viszont óvatosan elkezdheted tornáztatni a vállad. Ezzel megelőzheted, hogy beszűküljön az ízület mozgása. Ha idővel nem csökken a fájdalom, mindenképp keress fel egy reumatológus szakorvost!

Jó hír, hogy ha a sérülés mértéke nem túl nagy, néhány hét múlva visszatérhetsz megszokott edzéstervedhez. Mielőtt azonban teljes erőbedobással belevágsz a válledzésbe, érdemes néhány dolgot észben tartani.

Egyrészt, idő kell ahhoz, hogy a sérülés után teljes mértékben helyreálljon a vállad mobilitása és izomereje, tehát ne akarj egyből egyéni rekordot dönteni. Mindig alaposan melegíts be és kezdj kisebb súllyal, majd fokozatosan növeld a terhelést.

Másrészt felejtsd el a „no pain, no gain” szlogent. Ha fájdalmas valamelyik mozdulat, ne erőltesd. Ráérsz keményebben edzeni, ha már helyrejöttél.