A válasz röviden: semmit.

Sajnos a mai világban hajlamosak vagyunk elfelejteni miről is szólnak valójában az ünnepek. Egy azonban biztos: semmiképp sem a fitneszről. Manapság az ideáljaink mind kifogástalan alakú modellek és influencerek, akik minden reggel az edzőteremben kezdik a napjukat, és biztosan nem csábulnak el csokis sütire, amikor a nagymamájukhoz mennek vendégségbe. Természetesen karácsonykor is tökéletesen étkeznek. Kizárólag zsírszegény húsok és saláták kerülnek az asztalra, ha pedig mégis édességet kívánnak, elrágcsálnak egy minden káros anyagtól mentes kekszet az ünnepi asztalnál. Egy ilyen világban normális reakciónak számít, ha bűntudatot érzünk 3-4 zserbó elfogyasztása után. Hiszen ha másoknak ilyenkor is megy, nekünk miért nem?

Tényleg nagyon tiszteletreméltó, hogy odafigyelsz az egészségedre és igyekszel minden nap tudatosan táplálkozni. De valóban megéri izgulni, hogy vajon lesz- e olyan étel a karácsonyi menüsorban, ami belefér a szigorú diétádba? Vagy azon gondolkozni, hogyan fogod visszautasítani, ha süteménnyel kínálnak.

Ha pedig végre elmentek a vendégek és sikeresen kiálltad az összes megpróbáltatást, elégedetten fekszel le aludni, hogy semmi nem állt a diétád útjába. Főleg, ha még edzettél is aznap. Ez tényleg egy tökéletes nap volt. Szerencsére a mérleg egy dekával sem mutat többet.

Sajnos magam is jól ismerem ezt az érzést. Éveken keresztül nem mertem magam elengedni ünnepek alkalmával sem, mert attól féltem, hogy egy-két kihágás és oda minden, amiért egész évben dolgoztam. Miközben pedig azon stresszeltem, hogyan fogom átvészelni a karácsonyt, nem voltam képes észrevenni és megélni a valóban fontos dolgokat. Hogy az egész család az ünnepi asztal köré ült, megajándékoztuk egymást és huszadjára is megnéztük együtt a Reszkessetek betörők-et.

A legtöbb ember két dolgot nem szokott figyelembe venni. Egyrészt, hogy a fitnesz nemcsak a jó alakról szól. Ugyanúgy hozzátartozik a lelki egészségünk is. Hiszen lehetsz te akármilyen csinos és izmos, a boldogság nem ezen múlik. Legalábbis jobb esetben.

Másrészt az egészséges életmód egy életre szóló szerződés a testeddel. A karácsonyi időszak étkezései pedig elenyészők az év többi 362 napjához képest.

Természetesen senkit nem bátorítani szeretnék, hogy ész nélkül mindent magába tömjön, amit az ünnepi asztalon talál, hiszen a diétás megszorítások után ilyenkor nagyon könnyű átesni a ló túloldalára és betegre enni magunkat. Azzal sem értek egyet, hogy sokak számára a karácsonyi időszak egyenlő a mértéktelen zabálással, hiszen ez is nagyon távol áll a karácsony eredeti mondanivalójától.

Viszont igenis vedd ki azt a töltött káposztát, kóstold meg a nagyi piskótatekercsét és majszolj el néhány szaloncukrot. Mert az ételektől nem szabad félni! Hidd el, az égvilágon semmi nem fog történni. Nem vet ki magából a fitness-társadalom, nem hízol meg egy csapásra és nem leszel attól kevesebb, hogy megengedsz magadnak egy-két finomságot.

Cserébe viszont lesz időd észrevenni mindazt, ami miatt a karácsony joggal az év legszebb időszaka.