Mi az a superfood?

Valójában nem létezik elfogadott definíció arra, hogy mit nevezünk superfoodnak. A dietetikusok leginkább azokra az élelmiszerekre használják ezt az elnevezést, melyek kis kalóriasűrűségük ellenére magas tápanyagsűrűséggel rendelkeznek. Azaz jelentős mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a szervezetet, miközben kevés kalóriát tartalmaznak. Bár ez sem szigorúan meghatározott, mégis a legtöbb superfood a növényi eredetű táplálékok közül kerül ki. A superfoodok listája egyre bővül, és érdemes minél többet beépíteni a táplálkozásunkba. Ugyanakkor a legtöbb ilyen étel drága és nehezen hozzáférhető. Cikkünkben ezért igyekeztünk olyan ételeket összegyűjteni, melyek bárki által könnyen beszerezhetők és rendszeres fogyasztásuk nem fogja megviselni a pénztárcánkat sem.

1. Bogyós gyümölcsök (fekete áfonya, vörös áfonya, málna)

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Az antioxidánsok a szervezetben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez szükségesek. Szabadgyökök a természetes életfolyamataink során is keletkeznek, mennyiségük pedig fokozottan megnövekszik, ha a szervezetünket stressz éri (legyen az fizikai stressz, mint egy kimerítő edzés, vagy akár a munkánkból fakadó mentális stressz). A szervezetnek vannak saját antioxidáns hatású enzimei, így a sejtjeink maguktól is képesek védekezni a stresszhatások ellen. Ugyanakkor, ha a szabadgyökök túlzottan felhalmozódnak, az akár daganatok kialakulásához is vezethet. Napjainkban egyre több kutatás folyik a bogyós gyümölcsök daganat megelőző hatásáról.

2. Zöld leveles zöldségek

Ide tartozik a spenót, kelkáposzta, rukkola és a cékla levele is. Amellett, hogy ezek a zöldségek is rengeteg antioxidánst tartalmaznak, A, C, E és K vitaminban is gazdagok. Ezen kívül olyan ásványi anyagok és nyomelemek forrásai, mint a kalcium, vas, folsav és a magnézium. A zöld leveles zöldségek fogyasztása ezért különösen ajánlott a téli hónapokban, amikor az immunrendszerünk fokozott támogatásra szorul. Készíthetünk belőle salátákat, zöld turmixot vagy préselt leveket.

3. Chia mag

A chia mag (salvia hispanica) - magyarul azték zsálya - az elmúlt néhány évben a fogyni vágyók egyik kedvenc alapanyagává vált. A növény szerkezetéből adódóan rengeteg vizet képes megkötni, így sokáig teltség érzetet biztosít. Bár a többi superfoodhoz képest magasabb a kalóriatartalma, a benne lévő nagy mennyiségű rostnak és a fentebb leírt vízmegkötő hatásnak köszönhetően beilleszthető a fogyókúrás étrendbe. De egyéb pozitív tulajdonságai is vannak: az egyik legjobb omega-3 forrás, valamint nem elhanyagolható mennyiségű calciumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Fogyaszthatjuk pudingként, zabkására szórva és kenyérbe sütve is.