Persze nem elég csak a bérletek árából következtetni egy hely színvonalára, mert a magas ár nem feltétlen takar magas szintű szolgáltatást, viszont az is lehetséges, hogy a magas árért cserébe annyit kapunk, hogy jobban járunk, mint egy középszerű teremben. Arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy olyan helyet válasszunk, ahol a környezet és a hangulat révén a testmozgás igazi élvezetté és a mindennapok alapvető részévé válik. Az egyszerű, letisztult formavilág, valamint az igényes anyagok használata, a kényelmes környezet napjainkban nem kuriózum. Mi is most olyan termeket mutatunk be, amik ennél többet adnak. A ma embere, amikor edzeni megy, már nem elsősorban izmot akar építeni, sokkal inkább csökkenteni szeretné a modern városi életmód negatív hatásait, javítana életminőségén és megelőzné a gyakori betegségek kialakulását. Erre viszont már nem elég egy akármilyen pincehelység, ahol vannak súlyok. Ehhez megfelelő körülményekre van szükség, olyanokra, amivel az alábbi wellness központok rendelkeznek. Ezúttal nem egy országos körképet adunk, inkább arról számolunk be fővárosi példákon keresztül, hogy milyen átlagon felüli szolgáltatásokat kínálnak a prémium edzőtermek.

Ahol a fájdalom nem elfogadható

Budán, a MoM Sport területén található az ország egyik legmodernebb fitnesz-medical komplexuma. A 2700 nm-en együtt üzemel a F&M fitness and more wellness és a 2003-ban alapított Fájdalom Ambulancia, így a mozgásszervi sérülések kezelése és rehabilitációja a szabadidősport tevékenységekkel párhuzamosan, profi orvos-szakmai háttérrel oldható meg.

A szakmai vezetés nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a vendégek számára olyan edzéstervet dolgozzanak ki, amely preventív, figyelembe veszi a személyes fizikai adottságokat és tudatosságon alapul. Mindez egy mozgáselemző és biomechanikai labor segítségével lehetséges. Az itt megtalálható berendezéseken végzett járás-, térdízületi mozgás -, maximális erő- és egyensúlyvizsgálattal, vagy akár a 3D ultrahang alapú gerincfelméréssel fény derül a szervezet rejtett tartalékaira, még fejleszthető képességeire, de ugyanúgy arra is, ha túlterhelt, vagy sérülésveszélyes állapotban van.

A professzionális Cybex fitness géppark és a gondos szakmaisággal összeállított csoportos órák mellett, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy új fitnesz kultúra honosodhasson meg Magyarországon. Légkondicionált, csúcsminőségű hangtechnikával felszerelt termekben, több mint 20 féle különböző típusú csoportos órán (aerobic, spinning, hot iron, DeepWork, TRX, funkcionális köredzés, BodyART, alakformáló, dance stb) vehetnek részt a vendégek, akik a wellness pihenőből nyíló finnszauna mellet gőz- és infrakabinokban is relaxálhatnak. A kisgyermekkel érkezőknek a hét minden napján szakképzett felügyelettel ellátott gyermekmegőrző áll a rendelkezésére.

Szép kilátások

A három wellness központot üzemeltető Oxygent főleg a naphegyi létesítmény különleges lokációja és a cég rendszeres társadalmi felelősségvállalása teszi átlagon felülivé. 2012-ben a Bátor Tábort támogatták azzal, hogy megjelenési felületet biztosítottak nekik a központokban, illetve bérleteket bocsátottak a szervezet rendelkezésére, amelyeket árverezés útján értékesítettek. Tavaly egy négyórás jótékonysági indoor cycling és kranking maratont szerveztek, ami során lehetőség nyílt minden egyes elégetett kalória után 2 Ft támogatást felajánlani a SUHANJ! Alapítványnak. A közös edzés és adománygyűjtés mellett, a rendezvény fő célja volt, hogy közelítse egymáshoz a fogyatékkal élők és az épek világát. Az Oxygen termek ezenfelül rendszeresen gyűjtőhelyei a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának, amellyel nehézsorsú, mélyszegénységben élő gyermekek otthonába varázsolnak karácsonyi hangulatot.

Az Oxygen Naphegyi és Újpesti központjainak medical kínálatban találunk bőrgyógyászati, diabetológiai, kardiológiai, reumatológiai, sportorvosi, allergológiai, implantológiai, fogászati és homeopátiás szolgáltatásokat is. Itt is elérhető a hidegterápia, amely 6600 Ft-ba kerül alkalmanként. Aki nem akar fázni, az maradandó élményt szerezhet a naphegyi központ nagy szaunájában, ahol a napi szeánszok alatt a pesti belváros és a Budai Vár panorámájában is gyönyörködhet. Akárcsak azok, akik télen korcsolyázni, nyáron pezsgőfürdőzni és grillételeket enni mennek föl a tetőteraszra. Az Oxygen egyedülálló kezdeményezése a Business & Leisure Club, amely ötvözi a magánszférát az üzleti tevékenységgel, a kikapcsolódást a munkával. Mindezt oldott hangulatban, könnyedén, akár szaunázás vagy sportolás közben, exkluzív környezetben. A naphegyi központ professzionális háttérszolgáltatásokkal és személyzettel együtt vállalja olyan üzleti tárgyalások és rendezvények lebonyolítását, amelyeknek része a szabadidő hasznos eltöltése is.

Belépés csak klubtagoknak

Az 1980-ban alapított angol franchise 2008-ban jelent meg Magyarországon, és nyitotta meg impozáns termét az akkor még csöndes Gozsdu udvarban. A ma már nem létező, A1 volt ekkortájt az egyetlen fitneszterem lánc hazánkban, ezért mindenki érdeklődve várta, milyen szolgáltatásokat kap az, aki csatlakozik a Holmes Place 300 000 főnél is többet számláló globális tagságához.

A nyitáskor még ritkaságszámba ment, és máshol a városban talán csak az A1-ben volt tapasztalható, hogy az edzői gárda nem önképzős budy builderekből állt, hanem sportszakemberekből, akik szakirányú diplomával rendelkeztek. Ma már szerencsére ez általánosan elmondható a színvonalas termekről. Az viszont már a Holmes Palce nevéhez fűződik, hogy megjelent Magyarországon is a kifejezetten tagok számára létrehozott életmód klub, kizárólag tagsággal rendelkezők részére. Ennek a modellnek több fő oka is van. Az elsődleges természetesen üzleti, hiszen a minimum éves bérletek értékesítése után tervezhető a cég bevétele. Ám legalább ilyen fontos ok, hogy így a tagok személyre szabott bánásmódot kapnak és egy évre szóló köteléket vesznek, vagyis az életmódjuk elválaszthatatlan része lesz a testmozgás. Valóban, elég pár nap, és az ember máris otthon érzi magát, ahogy halad lefelé a lépcsőkön a terembe. Angolszász területen teljesen természetes, de nálunk a mai napig kellemes meglepetés, hogy nem kell az alkalmazottak tekintetét keresni egy köszöntésért.

Van még hova…

Kis Hegedüs Réka, a Fit in the City weboldal alapítója gyakran utazik, hogy olvasóinak beszámolhasson a világ különböző pontjain fellelhető edzéslehetőségekről. Szerinte a fitnesz és a sportos életforma fellegvára Amerika, itt szerezte legjobb tapasztalatait: „Nyilván ez az amerikaiak mentalitásából is fakad, de a tengerentúl a recepciósok mindig mosolyognak, és úgy köszönnek, hogy az embernek megjön a kedve az edzéshez. Magyarországon sajnos ez még mindig jellemző a legtöbb teremre, pedig sok helyen a szolgáltatás színvonalának emelése már csak az emberi tényezőn múlik. Vagyis az infrastruktúra már itthon is adott, igaz használni is kéne, mert még a csúcs termekben is előfordul, hogy spórolnak: a nyári hőségben csak szellőztetnek, a törölközőért pénzt vagy letétet kérnek” – mondja Réka, aki nem tudja megérteni, ha valahol csak a rádió szól, mert neki a zene szerves része az edzésnek. Persze ezzel mindenki így lenne, ha járt volna a floridai David Barton vagy a Crunch Gymben, ahol havonta egyszer dj játssza a talpalávalót bakelit lemezekről. „Ilyenkor a recepciós pult roskadozik az üdítőktől, rágcsálnivalóktól és még alkoholt is adnak ingyen. Hiába, mindent a vendégek jókedvéért, és hát, havonta egyszer vétkezni is lehet.”
De vannak más jó példák is, aminek honosítását mindenki örömmel fogadná. A Manhattani Equinox Gymben például – igaz marketing célokból – de rövid ingyenes masszázst kaptam a folyosón az edzés végeztével. A Crunch-ban pedig a bérlet mellé jár egy brandingelt hátizsák, benne ajándék doboz vitaminnal, proteinnel, energia szeletekkel. Azt pedig már csak a margón érdemes említeni, hogy a tengerentúli edzőtermekben mindegyikében üzemel ivókút, az öltözőkben pedig nemcsak hajszárító, sampon, és tusfürdő van közös használtra, de testápoló, tampon, parfüm és szájvíz is.

Seattle- David Barton

Crunch -New York

A cikk a Magyar Luxusalmanach Magazinban jelent meg. (Haszon Kiadó)

Fotók: www.oxygenwellness.hu, www.fandm.hu, www.holmesplace.hu, www.equinox.com, www.davidbartongym.com, www.crunch.com